Van Basten hekelt KNVB: 'Het is echt idioot, waarom mag ik dit niet weten?'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 nov. 2023, 23:25
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Marco van Basten vindt het onbegrijpelijk dat de KNVB maandag geen duidelijkheid heeft verschaft omtrent de aard van de blessures van Steven Bergwijn en Brian Brobbey. De aanvallers van Ajax vielen vermoedelijk wegens blessureleed op het laatste moment af bij het Nederlands elftal voor de komende EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar. De KNVB meldt dat Bergwijn en Brobbey ‘na medisch onderzoek niet inzetbaar zijn’, maar daar blijft het verder bij.

Van Basten snapt niet waarom de precieze oorzaak niet bekend wordt gemaakt. "Waarom mag ik dit niet weten? Medische gegevens. Iemand heeft last van zijn knie, waar zijn we mee bezig, joh?”, zei de oud-international maandagavond aan tafel bij Rondo op ZiggoSport. Hij is van mening dat 'gewoon' gezegd moet worden wat de blessure is. "Je kan toch gewoon tegen iemand zeggen waar hij last van heeft. Gaan we niet een beetje raar doen nu. Het is ook nog slecht, want nu kan iedereen dingen gaan verzinnen."

Wat voor blessures hebben Brobbey en Bergwijn?

Van Basten was zichtbaar geïrriteerd door het ietwat schimmige bericht van de KNVB. "Ik wil gewoon weten wat er aan de hand is. Er is toch wat aan de hand? Ik vind dit echt idioot." Tijdens de uitzending deed de redactie van Ziggo Sport nog navraag bij de KNVB inzake de vermeende blessures van Brobbey en Bergwijn. De bond liet vervolgens weten in het kader van de privacywetgeving te hebben gekozen voor het uitgebrachte persbericht.

Brobbey speelde zondag nog de hele wedstrijd bij Ajax tegen Almere City FC (2-2). Bergwijn werd halverwege de tweede helft gewisseld. Het wegvallen van het Ajax-duo is de zoveelste tegenvaller voor bondscoach Ronald Koeman. Zondag kreeg hij ook al een afmelding van de geblesseerde Nathan Aké, die dezelfde dag ook al niet in actie kwam namens Manchester City in het uitduel met Chelsea.

Koeman heeft Thijs Dallinga van Toulouse maandag alsnog opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje. Oranje speelt zaterdag in de Johan Cruijff ArenA tegen Ierland (aftrap 20.45 uur). Drie dagen later volgt om 20.45 uur in het Portugese Faro het afsluitende EK-kwalificatieduel met Gibraltar.