Van der Vaart zou sensatie uit basis Oranje laten: ‘Wat een speler is dat, zeg’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jun. 2024, 08:45
15 jun. 2024, 08:46
Rafael van der Vaart, oud-voetballer en analist van de NOS
© IMAGO/De Telegraaf - Rafael van der Vaart, oud-voetballer en analist van de NOS

Rafael van der Vaart hoopt dat Ronald Koeman op het EK in Duitsland vasthoudt aan de elf spelers van het Nederlands elftal die tegen IJsland aantraden. De oud-international denkt niet dat het een goed idee is als de bondscoach in de eerste groepswedstrijd tegen Polen alsnog veel gaat veranderen. “De jongens die zo scherp invallen, kan Koeman altijd nog brengen”, vertelt Van der Vaart zaterdag in een analyse voor De Telegraaf.

Van der Vaart denkt dat Koeman er goed aan doet om Denzel Dumfries en Xavi Simons aan het startsignaal te laten verschijnen, ondanks de goede indruk die Lutsharel Geertruida en Jeremie Frimpong in de eerste oefeninterland tegen Canada achterlieten. “Geertruida heeft een prima seizoen gehad bij Feyenoord, maar dat wil niet zeggen dat je dan een basisplek bij het Nederlands elftal hebt”, stelt de voormalig Oranje-international. “Hij is een goeie gozer, die er zal staan als je hem nodig hebt. Maar op zijn positie (rechtsback) is er ook een vent die bij Inter in de Serie A speelt en kampioen is geworden.”

Artikel gaat verder onder video

Koeman moet vasthouden aan basiself Oranje tegen IJsland

“De combinatie van Geertruida met Frimpong was natuurlijk wel de revelatie van de oefenwedstrijden. Daar werd Oranje ook zeker niet slechter van.” Van der Vaart denkt dat het ‘heel moeilijk’ gaat worden voor Simons. “Ik heb eerder verklaard dat ik de voorzitter van zijn fanclub ben. Naar de clubvoetballer Simons bij RB Leipzig keek ik dit seizoen weer graag. Maar hij is geen echte rechtsbuiten. Hij kán daar wel spelen, kan misschien ook nog wel zijn ei kwijt, maar het blijft een lastige positie voor hem.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Polen uitgezonden?

“Misschien zou ik Simons wel kiezen voor de eerste wedstrijd op het EK, want hij heeft nu eindelijk zijn eerste goal gemaakt voor Oranje. En dan hoop je met z’n allen dat hij er echt doorheen is nu, al was dat in de wedstrijd tegen IJsland nog niet te zien. Maar voor hem kan het helpen dat hij in het land en in de stadions voetbalt waar hij als clubspeler al maanden de pannen van het dak speelt.” De combinatie Dumfries - Simons zou ten koste gaan van Frimpong, die in de vorm van zijn leven verkeert. “Wat een speler is dat, zeg. Die verandert in zijn eentje de hele energie van het team”, erkent Van der Vaart.

Lees ook: Joey Veerman ontkent mythe die nog steeds de ronde doet

“Toch is het beter dat de bondscoach nu niet meer te veel gaat switchen en het zoveel mogelijk intact houdt zoals het tegen IJsland was. De jongens die zo scherp invallen, kan Koeman altijd nog brengen. Dat Koeman niet veel meer moet switchen nu zeg ik niet omdat het elftal alleen kan groeien als er vastigheid is. Daar geloof ik op een toernooi niet zo in. Bij een EK of een WK moet het gewoon in elkaar vallen, het moet passen. Als coach moet je je niet gek laten maken omdat een paar wisselspelers goed in het veld kwamen.”

Lees ook: Ruud Gullit noemt één reden waarom Oranje zal teleurstellen op het EK

Van der Vaart vindt het een zegen voor Oranje dat er nu ook kwaliteit op de bank zit. “Er zijn tijden geweest dat we bijna geen elf spelers konden vinden die Oranje-waardig waren. Nu zijn er veel jongens bij hun club in grote vorm en dat is wel eens prettig. Op het middenveld is de spoeling dan wat dunner, maar in de verdediging is er voldoende concurrentie. Voorin zijn er ook meer smaken.” Hij vindt dat een speler als Wout Weghorst in een elftal altijd nodig is. “Ik hou natuurlijk van meer technische, balvaardige spitsen. Maar als je vlak voor een wedstrijd zijn focus ziet… Het is geen wonder dat hij goals maakt als hij erin komt.”

Lees meer over:

Oranje Rafael Van Der Vaart