Ruud Gullit noemt één reden waarom Oranje zal teleurstellen op het EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 jun. 2024, 20:07
Ruud Gullit speelde 66 interlands voor het Nederlands elftal en werd in 1988 Europees kampioen
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ruud Gullit speelde 66 interlands voor het Nederlands elftal en werd in 1988 Europees kampioen

Ruud Gullit verwacht niet dat het Nederlands elftal hoge ogen gaat gooien op het EK in Duitsland. De EK-winnaar van 1988 denkt dat er een gebrek is aan echte leiders in de selectie van bondscoach Ronald Koeman, waardoor Oranje niet tot de kanshebbers voor de eindzege behoort. “Ik heb vertrouwen in onze spelers en ons talent, maar ik heb mijn twijfels bij de leiderschapskwaliteiten van de spelers op het veld.”

"We hebben een nieuwe generatie van Nederlandse coaches die de spelers willen dicteren. Er zijn te veel spelers die gewoon doen wat de trainer hen vertelt”, vertelt Gullit in gesprek met Engelse media. “Dat is niet hoe je spannende wedstrijden gaat winnen.” Gullit trekt dan ook de vergelijking met het succesteam van 1988 en de generatie van nu. “Een team dat het EK wil winnen moet spelers op het veld hebben staan die het verschil maken.”

Artikel gaat verder onder video

Ruud Gullit heeft weinig geloof in kansen Oranje op EK

"In mijn tijd, als er iets misging op het veld, zou Marco van Basten naar me schreeuwen", vervolgde Gullit. "Niet omdat hij een hekel aan me had, maar omdat hij het beste met het team voor had. Die instelling missen we nu.” Gullit noemt Frankrijk en Duitsland als de twee favorieten voor de eindzege. "Frankrijk zou drie teams kunnen formeren en met elk elftal meedoen om de titel. Duitsland komt sterk terug en speelde laatst ook erg sterk in de oefeninterland tegen Frankrijk (0-2 winst, red.).”

Lees meer: Waar en hoe laat wordt Nederland - Polen uitgezonden?

Opvallend genoeg ging het vrijdag op de persconferentie met Denzel Dumfries en Jerdy Schouten ook over de wil om te winnen en het groepsproces. De verdediger van Inter ziet de selectie mentaal sterker worden en weet wat er gevraagd wordt. “Ik heb twee uitschakelingen meegemaakt. We hebben een goede groep, gaan goed met elkaar om, maar we moeten ook kritisch op elkaar kunnen zijn en elkaar de waarheid moet durven vertellen. Dat is altijd wel lastig, want die lijn is heel dun.”

Lees meer: Van der Vaart voorspelt in welke fase Oranje gaat stranden op EK

“Maar we hebben wel echt stappen gezet in het proces van de waarheid vertellen naar elkaar. Niet op een negatieve manier. Maar om elkaar beter te maken. Sommige jongens nemen daarin het initiatief, zoals Virgil van Dijk, Daley Blind en Memphis Depay. Maar ook jongere jongens geven feedback”, benadrukt Dumfries. “Het is goed dat er een klimaat is, waarin zij zich veilig voelen om dat te doen. Je proeft de honger naar resultaat en naar iets winnen. Dat leeft zeker in de groep. De mix tussen jongens die toernooien hebben meegemaakt en jongens voor wie het nieuw is, is ook goed. We vertellen ook wat hen te wachten staat en dat ze dicht bij zichzelf moeten blijven.”

Lees meer over:

Ruud Gullit Oranje Euro2024