Van Dijk: 'Het besef is er nu veel meer'

Max Max
13 jun. 2023, 20:21
13 jun. 2023, 20:21
© IMAGO

Aanvoerder van Oranje, Virgil van Dijk, wil heel graag met de beker van de Nations League in zijn handen staan komende zaterdag. In de eerste editie van het nieuwe toernooi verloor Oranje de finale van Portugal, en daar baalt Van Dijk nog altijd van.

 Volgens Van Dijk miste Oranje destijds het besef dat er een prijs gewonnen kon worden: "Zo’n tien spelers hebben de finale van de Nations League toen al meegemaakt. Toen beseften we niet dat we voor een echte beker speelden. Na de finale tegen Portugal in 2019 kwam het besef pas later, we hadden het toen beter moeten aanpakken. Het was ook pas de eerste editie. Nu is het gevoel wel degelijk al daar. Ik zou de beker heel graag omhoog houden, maar Kroatië is en blijft een heel lastige ploeg om te verslaan."

Koeman sluit zich bij de woorden van Van Dijk aan:  ,,De Kroaten zijn heel erg sterk", vindt Koeman. "Het zijn winnaars, de bondscoach Dalic doet het al jaren erg goed daar. Maar dit is een prijs, daar moet je alles voor doen. Als je hem uiteindelijk niet wint, krijg je over zoveel jaar spijt. Zo vaak heeft Oranje niet de kans om een prijs te pakken. Nu is die kans er wel en die willen we pakken.”

'Oranje trainde op strafschoppen'

Wie de grootste kans heeft op de titel weet Koeman niet: "Het zal dicht bij elkaar liggen. Optisch gezien is Kroatië misschien wel de sterkste van de vier landen. Italië is veranderd de laatste jaren. Spanje heeft heel veel talent en heel veel goede spelers, daar moet je als coach het beste elftal van maken. De Spaanse bondscoach kan dat. Maar het zou geweldig zijn als we de finale zouden spelen. We hebben nu meer tijd gehad om accenten te plaatsen, ik ben wel optimistisch.’’

Oranje trainde ook extra op strafschoppen: "Je moet koel blijven. Maar het moment kun je niet trainen. We geven er minder aandacht aan dan voorheen, maar het blijven belangrijke momenten. Hoe meer je twijfelt, hoe slechter het is. Als ik tegen Virgil van Dijk zeg ‘je moet het zo doen’ gaat hij er niet opeens negen op negen maken. Het gaat puur om het moment en hoe rustig je dan kunt blijven."

,,Ik ben niet zo’n voorstander van wisselen voor een serie strafschoppen of er moet een fors verschil zitten tussen de keepers’’, zegt Koeman. ,,Het belangrijkste is dat we een prijs kunnen winnen. En ook nog eens in eigen land, al zullen er heel veel Kroatische fans zullen zijn.’’