Van Dijk in discussie met journalist: 'Of ik salaris wil inleveren voor minder wedstrijden?'

Jeen Grievink Jeen Grievink
13 okt. 2023, 12:12
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Virgil van Dijk (32) hekelt de steeds vollere speelkalender voor profvoetballers. Het aantal wedstrijden neemt steeds verder toe en de verdediger van Liverpool vindt dat dit een halt toegeroepen moet worden. Maar wat als dit ten koste gaat van zijn salaris? Deze vraag kwam zijn kant op tijdens de persconferentie voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Frankrijk.

Gisteren schoof Van Dijk als aanvoerder aan bij de gebruikelijke persconferentie en daar sprak hij zich opnieuw uit over de overvolle speelkalender in het hedendaagse topvoetbal. De stopper uit Breda heeft al vaker aan de bel getrokken over dit onderwerp en hoopt dat meer collega-voetballers dit gaan doen. Van Dijk snapt dat er geld verdiend moet worden, maar stelt dat de gezondheid van de spelers zwaarder moet wegen. "Hopelijk komt daar een oplossing voor", zo zegt hij.

Gezondheid belangrijker dan geld

"Het wordt steeds meer en meer", weet van Dijk, doelend op het aantal te spelen wedstrijden per seizoen. "Ik denk dat wij als spelers daar iets van moeten zeggen en tot een oplossing moeten komen. Wij moeten op het veld staan. De gezondheid is wel iets belangrijker dan het geld dat het oplevert." Maar is van Dijk ook bereid salaris in te leveren in ruil voor minder wedstrijden? Deze vraag stelde De Telegraaf-journalist Valentijn Driessen hem.

Salaris inleveren in ruil voor minder wedstrijden

Zou Van Dijk akkoord gaan met een inkrimping van tien procent van zijn salarisstrookje als hij dan minder wedstrijden hoeft te spelen? "Nee", zo klonk het stellig uit de mond van de aanvoerder van Oranje, die dat vervolgens iets probeerde te nuanceren: "Voor mijn gezondheid zou ik wél tien procent van mijn salaris inleveren. Als collectief moeten we daarmee aan de slag. Als spelers of als aanvoerders. Daar praten we over met de PFA (Professional Footballers Association, red.), we moeten tot een oplossing komen."

Van Dijk countert Driessen

Driessen was echter vooral geïnteresseerd in het feit waarom Van Dijk zo stellig 'nee' antwoordde toen hem werd gevraagd tien procent salaris in te leveren. "Omdat het niet van mijn salaris moet afhangen dat er minder wedstrijden gespeeld worden. Jij probeert mij hier nu op een spoor te krijgen dat ik iets moois ga zeggen, maar ik vind niet dat het van mijn salaris moet afhangen of wij minder wedstrijden gaan spelen", zo klonk het antwoord van de 32-jarige Liverpool-speler.