Van Gaal blij maar kritisch na bereiken kwartfinale

Max Max
03 dec. 2022, 20:12
03 dec. 2022, 20:12
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal was na afloop van het met 3-1 gewonnen achtste finale duel tegen de Verenigde Staten blij met de overwinning. Hij was echter ook kritisch over de manier waarop die overwinning tot stand kwam.

Op de vraag of zijn team het plan goed had uitgevoerd zei Van Gaal het volgende: ,Nou, in balbezit hebben we het plan niet goed uitgevoerd. Zeker in de eerste helft niet, de tweede helft was wel beter. We hebben onnodig balverlies geleden. Daarom heb ik in de rust ook twee keer gewisseld. Dat moet écht veel beter.”

Oranje had vooral veel meer gebruik moeten maken van de ruimtes achter de verdediging, zo vond Van Gaal: "Dat hadden we veel beter kunnen doen en dat moet ook. Omdat je met 3-1 hebt gewonnen, betekent het niet dat dat niet meer hoeft. We gaan straks tegen sterkere tegenstanders spelen, dan moet je meer in balbezit spelen.”

Hij zag naatuurlijk ook goede dingen: "We hebben in de eerste helft twee schitterende doelpunten gemaakt, uit de omschakeling. We hebben provocerende pressing gespeeld om ze te lokken. Het was top bij balbezit van de tegenstander en in de omschakeling naar het balbezit van de tegenstander."

"De tweede helft was het in balbezit beter", ging Van Gaal verder. "We maken nog een goal van wingback naar wingback. Ongelooflijk. Daar ben ik heel trots op. Alleen kunnen we nog veel beter."

In de kwartfinale ontmoet Nederland Argentinië of Australië. De Argentijnen zijn natuurlijk favoriet in het duel dat zaterdagavond gespeeld wordt. "Ik wil het nog wel zien. Op het WK in 2014 was Australië de lastigste tegenstander.”