Van Hooijdonk is klaar met Oranje-duo: ‘Deze twee kunnen niet samen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jul. 2024, 06:53
07 jul. 2024, 12:28
Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS
© NOS - Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS

Wout Weghorst moet in de halve finale van het EK tegen Engeland aan de aftrap beginnen bij het Nederlands elftal. Met de diepe spits tussen de lijnen is Oranje namelijk veel gevaarlijker, zo oordeelden Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk zaterdagavond na de 2-1 zege op Turkije in de kwartfinales. Van Hooijdonk snapt niet dat bondscoach Ronald Koeman blijft vasthouden aan Xavi Simons én Memphis Depay.

Koeman greep in de rust bij een 0-1 achterstand in door Steven Bergwijn te wisselen voor Weghorst. “Je ziet dat Cody Gakpo beter wordt met een diepe spits, ook omdat hij met Memphis kan combineren. En ook Memphis is erachter dan beter”, zei Van Hooijdonk na afloop bij de NOS. “Puur en alleen omdat je qua structuur met een diepere spits speelt.”

Artikel gaat verder onder video

Moet Wout Weghorst starten bij Nederland - Engeland?

“En ik geloof niet in een combinatie Memphis als spits en Xavi Simons als nummer tien”, vervolgde Van Hooijdonk. “Xavi en Memphis zijn niet complementair aan elkaar. Tegen Roemenië kan dat, maar tegen de toplanden is het te weinig. Met Memphis als nummer negen heb je een lopende nummer tien nodig en dat is Xavi niet. Memphis werd beter op het moment dat Weghorst in de zestien van Turkije stond. Dan heb je altijd iemand voor de goal.”

Lees ook: Koeman looft één man na zege Oranje: 'Hij heeft een groot hart'

Van der Vaart was het eens met de woorden van Van Hooijdonk. “Elke voorzet is opeens gevaarlijk met Weghorst, omdat er iemand staat. Ja, Wout moet in de spits. Wie had dat gedacht dat we dat zouden zeggen?” Koeman kreeg na afloop ook daadwerkelijk de vraag of hij wellicht tegen Engeland met Weghorst in de spits zou starten. “Het zou mogelijk kunnen zijn. Maar we hebben nu gewonnen en we doen het nu op deze manier”, antwoordde Koeman, die Oranje sterk vond starten in het Olympiastadion in Berlijn.

Wout Weghorst moet starten bij Nederland - Engeland

63.5%

36.5%

2875 stemmen

“Als Memphis die bal er aan het begin in schiet, is die discussie niet aan de orde”, doelde de bondscoach op een dot van een kans in de eerste minuten. “We konden Bergwijn en Xavi Simons veel vinden via de box op het middenveld. Maar daarna gingen zij de ruimtes afsluiten en werden wij slordiger. Ik zag ook wel in dat zij nog verder terug zouden gaan. Met Wout heb je iemand voor de voorzet. Het leidde tot heel veel gevaarlijke momenten.”