Van Hooijdonk verbaast iedereen met voorspelling over Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jul. 2024, 22:36
05 jul. 2024, 17:27
Pierre van Hooijdonk, analist van de NOS
© NOS - Pierre van Hooijdonk, analist van de NOS

Nederland kroont zich op 14 juli tot Europees kampioen, zo is de heilige overtuiging van Pierre van Hooijdonk. De oud-aanvaller ziet dat Oranje op het EK in Duitsland 'het geluk van de kampioen' aan zijn zijde heeft. De selectie van Ronald Koeman speelt komende zaterdag in de kwartfinale tegen Turkije en in een eventuele halve finale is Engeland of Zwitserland de opponent. Aan de andere kant van het schema zitten de grote favorieten.

Van Hooijdonk kreeg donderdagavond bij NOS Studio Fussball de vraag wie hij denkt dat het EK gaat winnen. "Nederland, dat denk ik echt", was de voormalig Oranje-international overtuigd. "Als je een toernooi kan winnen, dan moeten er echt een heleboel dingen meezitten: je moet echt geluk hebben. We kunnen toch wel stellen dat het Nederlands elftal daarover niets te klagen heeft. Alles ziet er eigenlijk goed uit."

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Zo liet Roemenië de kleedkamer achter na de nederlaag tegen Oranje

Van Hooijdonk boog zich over de volgende tegenstander van het Nederlands elftal. "Turkije: pittige tegenstander. Maar als je vooraf zegt: wie van de zeven kwartfinalisten wil je tegenkomen, kies er maar één. Dan kiezen we met zijn allen Turkije, toch? Dan zou het nu ineens een ontzettend moeilijke ploeg zijn. Je zal zelf goed moeten zijn. Als je dat niet bent, dan blijft er te weinig over om nog te verrassen."

Lees ook: BILD: UEFA verbiedt Demiral deelname aan Nederland - Turkije

Oranje trapte het EK af met een moeizame 1-2 zege op een Robert Lewandowski-loos Polen en speelde vervolgens 0-0 gelijk tegen een Kylian Mbappé-loos Frankrijk, maar verloor in de laatste groepswedstrijd wel van Oostenrijk (2-3). Op die nederlaag na had het Nederlands elftal in de groepsfase weinig reden tot klagen. Zelfs de derde plek in de groep pakte uiteindelijk goed uit. De formatie van Koeman nam het in de achtste finales op tegen Roemenië, dat met een 0-3 nederlaag uit het toernooi werd geknikkerd.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6565 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje