Viertal Oranje staat op scherp en moet oppassen tegen Turkije

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
06 jul. 2024, 13:05
06 jul. 2024, 13:22
Michael Oliver, gele kaart, scheidsrechter, EURO2024, schorsing
© IMAGO - Scheidsrechter Michael Oliver

Denzel Dumfries, Donyell Malen, Joey Veerman en Jerdy Schouten moeten oppassen dat ze geen gele kaart pakken in de kwartfinale van Nederland tegen Turkije op het EK. De Oranjespelers staan op scherp en bij een nieuwe prent volgt een schorsing voor een eventuele halve finale tegen Engeland of Zwitserland. De Turken, zaterdagavond om 21.00 uur de tegenstander, missen door schorsingen liefst drie spelers.

Tijdens het Europees kampioenschap in Duitsland krijgen spelers na twee gele kaarten al een schorsing van één wedstrijd. Als een speler tweemaal geel (en dus rood) tijdens de wedstrijd krijgt, volgt diezelfde sanctie. Op een directe rode prent staat in principe ook één wedstrijd schorsing, maar verhoging of seponering is mogelijk na nader onderzoek.

Artikel gaat verder onder video

Hoeveel Oranjespelers staan op scherp?

Alle kaarten werken door tot na de kwartfinales en daarna vervallen ze. Het viertal van Oranje moet dus nog één wedstrijd oppassen. Veerman (1-2 winst op Polen) en Schouten (0-0 tegen Frankrijk) gingen al in de groepsfase op de bon. Dumfries kreeg in de achtste finale tegen Roemenië (0-3 winst) een gele kaart voor tijdrekken. Malen werd in blessuretijd bekeurd na zijn tweede doelpunt. Hij juichte naar het Roemeense publiek, maar had zelf in eerste instantie niet door dat hij geel had gekregen.

Voor Dumfries is het geen reden met de handrem erop te gaan spelen. "Als het fluitsignaal gaat, ben ik daar niet mee bezig. Het belangrijkste is dat we de halve finales halen", zei Dumfries daags voor de wedstrijd tegen Turkije. Eerder deze week vertelde ook Schouten zich niet in te gaan houden tegen Turkije. "Of je gaat door of naar huis. Als ik geel moet pakken, pak ik hem. Het belangrijkste is dat het team doorgaat."

Lees ook: Koeman krijgt op dag van Nederland - Turkije uitstekend nieuws

Als Nederland van Turkije wint, worden alle gele kaarten kwijtgescholden voor het restant van het EK. Dumfries kwam volgens Johan Derksen echter goed weg met zijn gele kaart. Volgens Derksen en voetbalfans op Reddit had de vleugelverdediger op twee momenten rood moeten krijgen van scheidsrechter Felix Zwayer.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

Bij Nederland is er overigens niemand geschorst voor de kwartfinale. De Turken missen daarentegen op eerste plaats Orkun Kökcü en Ismail Yüksek. De middenvelders kregen tegen Oostenrijk (1-2 winst) beiden hun tweede gele kaart van het EK. Kökcü al na elf minuten en Yüksek vlak voor rust. De twee hadden in het laatste groepsduel met Tsjechië (2-1 winst) hun eerste prent ontvangen.

Merih Demiral kreeg vrijdag een schorsing van twee duels en is er ook niet bij. De verdediger is geschorst vanwege een omstreden gebaar in de achtste finales tegen Oostenrijk. Tegen Oranje staan er maar liefst acht Turken op scherp. Turkije worstelt zo nog altijd met de gevolgen van de wedstrijd tegen Tsjechië. In dat verhitte duel kregen de Turken maar liefst elf gele kaarten.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen