Ronald Koeman krijgt op dag van Nederland - Turkije uitstekend nieuws

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jul. 2024, 12:01
06 jul. 2024, 12:26
Het Nederlands elftal op een training in Wolfsburg
© IMAGO/Mee Met Oranje - Het Nederlands elftal op een training in Wolfsburg

Ronald Koeman kan in de kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Turkije op het EK in Duitsland ‘gewoon’ beroep doen op Steven Bergwijn, zo verzekert Martijn Krabbendam van Voetbal International. Bergwijn had dinsdag in de achtste finale tegen Roemenië nog een basisplaats en maakte een goede indruk, maar moest zich in de rust laten vervangen. Achter zijn naam stond daarom een vraagteken voor de ontmoeting met de Turken.

Koeman bevestigde vrijdagavond tijdens de persconferentie naar aanleiding van de kwartfinale tegen Turkije dat Bergwijn niet helemaal klachtenvrij was afgereisd naar Berlijn, waar zaterdagavond in het Olympiastadion om 21.00 uur wordt afgetrapt. Het Nederlands elftal zou zaterdagmorgen een besluit nemen over het wel of niet meespelen van Bergwijn.

Artikel gaat verder onder video

Steven Bergwijn is fit voor Nederland - Turkije

Volgens Krabbendam kan Koeman tegen Turkije dus ‘gewoon’ beroep doen op de aanvaller van Ajax. “Ik heb wat geïnformeerd en hij is gewoon fit om in ieder geval te kunnen gaan spelen”, zo vertelt de verslaggever. Of Bergwijn vier dagen na de achtste finale tegen Roemenië opnieuw aan de aftrap verschijnt, zal nog moeten blijken. Zijn vervanger Donyell Malen deed het als invaller uitstekend en had met twee doelpunten een groot aandeel in de 0-3 overwinning en het bereiken van de kwartfinales.

Lees ook: Turkse fans halen Oranjespelers om 02.23 uur uit slaap

Krabbendam verwacht echter niet dat Koeman rechts voorin een wijziging gaat doorvoeren. “Koeman hintte ook een beetje op Malen, maar als je zag hoe het ging tegen Roemenië en hoe de rechterkant functioneerde… Als je ook ziet hoe Malen invalt, dan kan ik het me niet voorstellen dat hij het gaat omgooien”, zo klinkt het. Het duel tussen Nederland en Turkije is vanaf 21.00 uur op NPO1 te zien. Om 20.15 uur begint de voorbeschouwing.

Bondscoach Vincenzo Montella kan door schorsingen tegen Oranje geen beroep doen op ex-Feyenoorder Orkun Kökcü, collega-middenvelder Ismail Yüksek en Merih Demiral. Laatstgenoemde is geschorst vanwege een omstreden gebaar in de achtste finales tegen Oostenrijk. Koeman heeft weliswaar Bergwijn tot zijn beschikking, maar moet het doen zonder de zieke Ian Maatsen.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen

Lees meer over:

Oranje Steven Bergwijn