Vijf redenen waarom Nederland van Oekraïne wint

Max Max
13 jun. 2021, 12:32
13 jun. 2021, 16:26
© IMAGO

Vanavond speelt het Nederlands elftal de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne. De tegenstander van vanavond zat dankzij een goede kwalificatie in pot 1 en is daarmee de zwaarste opponent van Oranje in groep C. De mannen van Frank de Boer zullen waarschijnlijk met de Oekraïners de strijd aan moeten gaan voor de eerste plek in de poule.

Om deze vijf redenen gaat Oranje vanavond echter gewoon winnen van Oekraïne:

5. De Boer kent de weg naar de (halve) finale

Elf jaar geleden, tijdens het WK 2010, was de huidige bondscoach Frank de Boer de assistent bondscoach van Bert van Marwijk. Oranje speelde daar een ijzersterk toernooi en verloor uiteindelijk in de finale van Spanje.

Laten we eerlijk zijn, verliezend finalist zou dit toernooi voorlopig een droom zijn. Maar als je die finale dan toch haalt, dan willen we die cup natuurlijk winnen ook!

Als speler bereikte De Boer drie keer de halve finale. Op het WK 1998 en EK 2000 was dat als basisspeler. Twee keer verloor Oranje na penalty's. In 2004 speelde De Boer een stuk minder, maar bereikte Oranje opnieuw de halve finale. Genoeg ervaring in een goed toernooi dus.

4. Nederland heeft een sterke luchtmacht

Naar verluidt wordt zo'n 41% van de doelpunten op eindtoernooien gescoord uit dode spelmomenten. Op dit EK werd tot nu toe zelfs de helft van de goals uit corners of vrije trappen gemaakt.

Wat dat betreft zit het bij Oranje niet slecht natuurlijk. Helaas missen we Matthijs de Ligt vanavond, maar met Stefan de Vrij, Wout Weghorst en stormram Luuk de Jong zit het met de kopkracht van Oranje wel snor. Een ook de vrije trappen van Memphis mogen er natuurlijk wezen.

3. Memphis is on fire

De spits van Oranje is in vorm en dat staat garant voor doelpunten. In zijn laatste 20 duels voor Oranje was Memphis bij niet minder dan 26 goals betrokken. Als hij deze lijn doortrekt tijdens dit EK dan kunnen er zomaar eens mooie dingen gebeuren. Laat hem daar vanavond tegen Oekraïne maar mee beginnen.

Zijn vrije trappen, zo toonde hij tegen Schotland, mogen er natuurlijk ook wezen. Een extra wapen voor Oranje, waarbij elke overtreding rondom de zestien gevaar op kan leveren voor de tegenstander.

2. Het nieuwe systeem gaat lopen als een tierelier

Er is natuurlijk veel te doen over het 1-5-3-2 systeem waarin bondscoach Frank de Boer zijn team gaat laten spelen. Het systeem werd de afgelopen twee oefenduels tegen Schotland en Georgië gespeeld, maar een doorslaand succes was dat (nog) niet.

Tegen Georgië zagen we echter enkele aanknopingspunten en daarna heeft Oranje er nog een week op kunnen trainen. Dus waarom zou het vanavond niet als een tierelier gaan lopen?

1. We staan acht plaatsen hoger op de FIFA-ranking

Oekraïne mocht dan wel in pot 1 zitten bij de loting voor het EK, op de FIFA-ranking staan ze op een 24e plaats. Dat is maar liefst acht plaatsen lager dan Oranje, dat 16e staat.

Het zegt natuurlijk weinig over de vorm van de dag, maar Oranje heeft gewoon een streepje voor, laten we het daar op houden.

Lees meer over:

Oekraïne WK 2022 Memphis Depay