Van Dijk reageert op Derksen: ‘Dán heb je de poppen aan het dansen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 dec. 2023, 19:10
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Virgil van Dijk kreeg dit kalenderjaar veel kritiek te verwerken. De aanvoerder van Liverpool en het Nederlands elftal had in het begin moeite om zijn oude niveau weer te halen en werd mede daardoor hard aangepakt in de Nederlandse media. In gesprek met het Algemeen Dagblad wordt de centrale verdediger geconfronteerd met uitspraken van onder anderen Johan Derksen, Marco van Basten en Kenneth Perez.

Derksen nam enkele maanden geleden geen blad voor de mond toen zijn mening over Van Dijk werd gevraagd. "Als er een wanprestatie geleverd wordt, gaat hij met allerlei clichés uitleggen wat er misgaat. Of hij het niveau nog aankan? Nee, hij loopt op zijn laatste benen. Ik heb het nooit een vedette gevonden. Hij oogt goed, maar ik vind het niet zo’n goede verdediger. Hij was alleen sterk in de lucht.” Ook in interviews kan Van Dijk niet overtuigen, zo oordelde de tv-coryfee. “Hij staat dan de zogenaamde aanvoerder te spelen. Hij trapt alleen maar open deuren in en die man zegt nooit wat.”

Virgil van Dijk reageert op kritiek

“Kritiek hoort er gewoon bij. En het is ook helemaal geen probleem als het terecht is”, vertelt Van Dijk woensdag. “Maar daarin zit wel een beetje het verschil. Als voetballer weet je zelf heel goed wanneer je goed of slecht hebt gespeeld, dus óók of kritiek terecht is. Maar het komt ook voor dat opmerkingen vooral bedoeld zijn als effectbejag. Dat er dingen worden gezegd om het te kunnen zeggen.”

“Het probleem is een beetje dat je er als voetballer eigenlijk sowieso weinig van kunt zeggen. Als je dat een keer wél doet, heb je de poppen meteen aan het dansen”, vervolgt Van Dijk, die de meeste kritiek 'via via' wel meekrijgt, ondanks dat hij zelf relatief weinig leest. “Als kritiek hevig is en negatief, kun je er als sporter ook aan onderdoor gaan. De kunst is om daar goed mee om te gaan - en ik ben best wel blij met hoe dat, zeker de laatste maanden, is gegaan.”

Lees ook: Hato dacht aan grap van Bergwijn: ‘Hij kwam rennend op me af’

Ondanks de stevige kritiek in zijn eigen land, kreeg Van Dijk net als bij Oranje de aanvoerdersband van Liverpool, toen Jordan Henderson vertrok bij de Premier League-club. “Als het om leiderschap gaat, hecht ik eerlijk gezegd vooral aan hoe mijn trainers of medespelers dat zien. Volgens mij kunnen zij dat het best beoordelen. Zelf geniet ik heel erg van die aanvoerdersrol. Ik houd ervan jonge jongens te helpen, om naar het grotere plaatje te kijken, om écht betrokken te zijn.”