Vrienden-roadtrip: bezoek je oranjehelden in hun natuurlijke habitat!

Max Max
09 mrt. 2022, 08:41
09 mrt. 2022, 19:41
© IMAGO

Stefan de Vrij bij Inter Milan, Virgil bij Liverpool, Memphis en Frenkie bij Barça, de mannen van Oranje spelen wekelijks wedstrijden om de vingers bij af te likken. Heb je er al eens aan gedacht om daar een roadtrip met vrienden aan te besteden? Lekker met wat maten de auto pakken naar de Premier League, de Serie A of de Primera División, genieten van het land en je oranje helden in hun natuurlijke habitat zien spelen.

Wedstrijd in de Premier League

Oranje blijft hoe dan ook een elftal dat slechts eens in de zoveel tijd bij elkaar komt. Om de sterren aan het werk te zien in een doorgaans meer geoliede machine, zit er niets anders op dan ze bij hun eigen club op te zoeken. Een wedstrijd in de Premier League koppelen aan een korte vakantie, waarom niet? De tickets voor een wedstrijd scoor je op Global-Tickets, waar ook kaartjes voor ander vertier worden aangeboden: grote darttoernooien (een feest in Engeland!), concerten en festivals, maar ook de Formule 1. In een handomdraai heb je je tickets geregeld. En dan: routeplanner op Calais instellen, de auto op de boot naar Dover zetten: hallo Engeland, hallo Premier league!

Groundhoppers

Niet alleen zie je de mannen en hun beroemde collega's spelen, ook proef je wat de vaste fans eigenlijk van de 'dutch player' vinden. In het geval van Virgil zit dat wel goed. Je slurpt de inheemse voetbalcultuur op. Sommigen doen dit zo vaak, dat ze zichzelf groundhoppers noemen. Deze hobby houdt het afvinken van zo veel mogelijk stadions in. Dat kan zowel op nationaal als op internationaal niveau. De één is al tevreden als hij een keer bij de resten van het Haarlem Stadion is geweest, de ander wil het liefst alle speelsteden van de Champions League gezien hebben. Het is een sport op zich geworden, dat groundhoppen.

Huilende Italianen

Het is grappig om te zien hoe de spelbeleving hetzelfde blijft als je naar Zuid-Europa afreist, bijvoorbeeld naar het Turijn van Matthijs de Ligt. Hoewel het Italiaanse voetbal bekend staat om zijn verdedigende karakter, is de passie voor het spelletje ongeëvenaard. Niet voor niets zijn er meer dan één dagelijkse sportkrant die door de fans gespeld worden - denk aan de beroemde roze Gazzetta dello Sport. Het temperament en fanatisme zijn even mooi als bijzonder. Voetbal International-columnist Nico Dijkshoorn schreef al eens: noem de naam Frank Rijkaard op een Milanees plein en binnen enkele seconden staan er dertig huilende Milan-fans om je heen. Met de op lokale wijze uitgesproken Maarko waan Baasten en Roed Goeliet maak je er mooie sier, nog steeds.

What's not to like?

Met andere woorden, voetbal is een favoriet gespreksonderwerp, altijd en overal. En mooi meegenomen: Italië is een heerlijk vakantieland. Dat geldt ook voor Spanje, en vlak de stadions van de Bundesliga niet uit. Waar je ook naartoe gaat, als groundhopper of gewoon omdat je het mooi vindt: de schoolreisjesromantiek is uiteindelijk het belangrijkste aspect van de roadtrip. Vrienden, op reis, voetbal, what's not to like?

Lees meer over:

Frenkie De Jong Zijlijn