Weghorst heeft dringende boodschap voor alle media in Nederland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 dec. 2023, 10:28
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Wout Weghorst was dit kalenderjaar weer belangrijk voor het Nederlands elftal, met onder meer een fraaie goal tegen Ierland (1-0). De aanvaller was in de voorbije twaalf maanden een van de meest gebruikte voetballers door bondscoach Ronald Koeman. De zege op de Ieren betekende een kwalificatieticket voor het EK in Duitsland, maar na afloop ging het vooral over het interview dat Weghorst gaf voor de camera’s van de NOS.

Verslaggever Arman Avsaroglu had het al in zijn tweede vraag over het moeizame spel van Oranje. In eerste instantie reageerde Weghorst lacherig en gaf hij netjes antwoord, maar halverwege raakte hij opvallend geïrriteerd. “Ik ben zelf áltijd kritisch, omdat ik erin geloof dat je op die manier verder komt”, blikt Weghorst zaterdag in De Telegraaf terug op het interview. “Maar ik vind de media vaak onnodig negatief. We hadden het EK bereikt en dan gaat het al in de tweede vraag over ons matige spel.”

Gaat Nederland het EK in Duitsland winnen?

“Dat irriteerde me en ik ben een pure jongen die altijd oprecht is, dus dat is in zo’n geval ook duidelijk zichtbaar. Achteraf gezien had ik dat anders willen overbrengen, maar met de kern van mijn boodschap was ik blij en hoopte ik iets te kunnen bewerkstelligen.” Weghorst staat er nog steeds zo in: hij wil komende zomer Europees kampioen worden. “Mijn motto is: écht willen, is kunnen. Die mindset probeer ik met een aantal andere ervaren spelers over te brengen op de rest. Maar in dat proces spelen ook de media een rol.”

“Spelers kunnen wel zeggen dat de media geen invloed hebben, maar dat is onzin. Iedereen heeft er last van als hij in de media wordt aangepakt. En nogmaals: kritisch zijn moet, maar in mijn ogen kan dat ook op een andere manier die niet negatief of suggestief is. Uiteindelijk hebben we als Nederland allemaal één doel en dat is een EK of WK winnen met Oranje.” Nederland speelt in de groepsfase van het EK tegen Oostenrijk, Frankrijk en een nog onbekende opponent die volgt uit de play-offs.