Wie is Jerdy Schouten en waar speelt hij?

Max Max
02 jun. 2022, 20:28
03 jun. 2022, 08:53
© IMAGO

Wie is toch die nieuwe jongen die bondscoach Louis van Gaal bij de selectie gehaald heeft. Jerdy Schouten is zijn naam en hij speelt bij het Italiaanse Bologna. Wat weten we van de middenvelder die voor het eerst bij de selectie van Oranje zit?

Een uitstekend jaar

Bondscoach Louis van Gaal legt uit hoe hij bij de selectie van Schouten gekomen is: "Schouten stond op de schaduwlijst. Clasie viel af en toen belde ik Jerdy Schouten. Ik vind eigenlijk dat ik dat niet zo moet vertellen, ik vind het niet respectvol naar Schouten toe", zegt Van Gaal op de persconferentie eerder deze week.

"Hij speelt gewoon een heel goed seizoen bij Bologna. Al die spelers houden we écht in de gaten, ook andere spelers. Die Frimpong kwam niet voor niets even in beeld. Maar ja, geblesseerd... Daarom kwam Hateboer of Karsdorp in beeld. Karsdorp is alleen ook geblesseerd geraakt tegen Feyenoord", zegt Van Gaal.

Transfer van Excelsior naar de Serie A

Vijf jaar geleden speelde Schouten nog in de Keuken Kampioen Divisie bij Telstar. Hij maakte de overstap van ADO den Haag naar die club, omdat hij in Den Haag weinig kans op speeltijd had.

Na een sterk seizoen bij Telstar pikte Excelsior hem in 2018 op en ook daar kende hij een prima seizoen. Zo goed dat Bologna al na één seizoen interesse in hem toonde en hem voor drie miljoen euro overnam van de Rotterdamse club.

Zo speelde Schouten ineens in de Serie A, waar hij in zijn 2e seizoen tot 34 duels kwam. Het afgelopen seizoen miste hij het eerste deel door een blessure, maar sindsdien speelt hij meer dan prima en kwam zo in beeld bij Van Gaal.

Ook al op lijstje Frank de Boer

Dat Schouten op de lijstjes van Oranje staat is overigens niet helemaal nieuw. De vorige bondscoach Frank de Boer hield Schouyten ook al in de gaten, zo zei hij in 2020, toen Schouten ook een prima seizoen speelde in de Serie A.

Nu anderhalf jaar laten is zijn selectie dan eindelijk een feit, nu nog hopen op een debuut.

'Niet voor de gezelligheid'

Natuurlijk is Schouten trots dat hij deel uit maakt van het keurkorps van Oranje, maar dat betekent niet dat hij nu achterover kan gaan leunen.  "Ik ben hier niet voor de gezelligheid. Ik hoop ook dat ik minuten krijg."

Schouten vertelt nog even hoe hij het nieuws doorkreeg: "Ik zat in de auto, onderweg naar Nederland. Ik kreeg eerst een appje, toen heb ik mijn vriendin laten rijden." Hij moest moeite doen om niet te schreeuwen: "Ik kan moeilijk schreeuwen als hij me belt, maar daarna kwam er wel een schreeuw van blijdschap."