Van Hanegem zag Oranje op aantal punten de fout in gaan: 'Simons heeft niet de status voor eigen regels'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 jul. 2024, 15:05
11 jul. 2024, 15:16
Willem van Hanegem, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - Engeland
© IMAGO/Mee Met Oranje - Willem van Hanegem vindt dat Oranje de EK-uitschakeling aan zichzelf heeft te danken

Willem van Hanegem vindt Oranje de uitschakeling op het EK aan zichzelf te wijten heeft. Engeland versloeg het Nederlands elftal woensdagavond met 1-2. In het Algemeen Dagblad zegt de columnist dat Nederland te veel achteruit liep en de Engelsen daarmee in de kaart speelde.

“Ik kan mij voorstellen dat de spelers van Oranje met een rotgevoel op vakantie gaan”, aldus Van Hanegem. Hoewel Engeland tegen Nederland beter speelde dan in de voorgaande wedstrijden, denkt de voormalig international dat de Engelsen te verslaan waren. “Bij dit Oranje blijft het een probleem om tegenstanders echt onder druk te zetten. Phil Foden dook overal op en vooral Virgil van Dijk loopt toch liever naar achteren dan naar voren.”

Artikel gaat verder onder video

Willem van Hanegem ziet Oranje op meerdere vlakken falen

Volgens Van Hanegem liep na de vroege treffer van Xavi Simons iedereen bij Oranje achteruit. “Eigenlijk lukte het Ronald Koeman alleen om dergelijke problemen op te lossen als hij koos voor een meer opportunistische speelstijl. Dus Wout Weghorst in de punt en veel vaak de lange hoge bal van achteruit en dan spelers die bijsluiten bij de spits als de bal onderweg is. Het probleem was dat Weghorst vrijwel voortdurend op of rond de middenlijn werd aangespeeld.”

Lees ook: Oranjespeler negeert pers na EK-uitschakeling: 'Hij moet snel volwassen worden'

Toen Donyell Malen werd gewisseld, zag Van Hanegem helemaal geen diepgang meer. Cody Gakpo kwam immers ook vooral in de bal. “Ik had Malen langer laten staan. Joey Veerman kwam er bij, maar die moet zijn ballen wel kwijt kunnen natuurlijk. En het is ook zonde dat we zo weinig hebben gedaan met de topvorm en snelheid van Jeremie Frimpong.” Dat scheidsrechter Felix Zwayer slecht floot, daar was de oud-prof het ook mee eens. “En ja, ook ik vind het vreemd dat iemand die ooit is gestraft voor manipuleren van wedstrijden een halve finale op een EK mag fluiten.” Dat was echter niet het probleem van Oranje.

Volgens Van Hanegem moet Nederland simpelweg beter voetballen. “Waar je op hoopt als liefhebber is dat we een manier van spelen ontwikkelen waar je na balverlies er meteen bovenop zit om de bal terug te veroveren. Dat heeft Simons zeker, die zou daar belangrijk in kunnen zijn.”

Lees ook: NOS-verslaggever zorgt met pikante vraag voor irritatie bij De Vrij

Diezelfde Simons kan ook op kritiek van Van Hanegem rekenen. "Die wil niet met de Nederlandse pers praten, begrijp ik. Omdat hij weleens kritiek kreeg. Het is allemaal wat hè. Daar kan de KNVB dus mee aan de slag, want Simons heeft helemaal niet de status om zijn eigen regels te bepalen. Van Dijk staat er toch ook gewoon?", besluit hij.

Een verdiende nederlaag van Nederland tegen Engeland

34.6%

65.4%

3117 stemmen