Aad de Mos ziet bij Oranje één speler die hem aan Johan Cruijff doet denken

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jul. 2024, 08:52
06 jul. 2024, 08:54
Het Nederlands elftal op een training in Wolfsburg
© IMAGO - Het Nederlands elftal op een training in Wolfsburg

Jerdy Schouten doet Aad de Mos denken aan Johan Cruijff. De middenvelder van PSV en het Nederlands elftal is volgens de trainer in ruste duidelijk de beste speler van Oranje en ziet oplossingen die andere spelers niet zien. Schouten staat met Nederland in de kwartfinales van het EK in Duitsland en lijkt zaterdag tegen Turkije opnieuw aan het startsignaal te staan. Het zou zijn tiende A-interland betekenen.

“Hij denkt zo vreselijk snel, dat had Cruijff ook”, vertelt De Mos in aanloop naar Nederland - Turkije tegen Sportnieuws. Wel is het belangrijk dat Schouten op de juiste manier wordt gebruikt, legt De Mos uit. “Als hij met twee spelers voor hem speelt, dan kan hij die bal precies op de juiste snelheid inspelen. Bij Xavi Simons bijvoorbeeld iets langzamer dan bij Tijjani Reijnders. Hij is daar een meester in.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Oranje mist basiskracht tegen Roemenië mogelijk tegen Turkije

De Mos ziet dat spelers die in de problemen komen altijd met de bal bij Schouten terechtkunnen. “Toen ik vroeger het spel van Cruijff bekeek en analyseerde, dacht ik altijd dat hij twee opties had. A en B. Maar Cruijff zag dan ook mogelijkheden C en D. Dat heeft Schouten ook. Hij is de spil van Nederland en absoluut de beste speler van het elftal.”

Lees ook: Dit is de vermoedelijke opstelling Oranje tegen Turkije

Ook Ruud Gullit is zeer te spreken over Schouten, die een jaar geleden een transfer van Bologna naar PSV maakte om meer in beeld te komen bij het Nederlands elftal. “Logisch dat de buitenwacht kijkt naar doelpunten, dus naar Cody Gakpo en Donyell Malen”, blikt de oud-international in zijn column in De Telegraaf terug op de achtste finale tegen Roemenië. “Maar als je Schouten zag spelen… Mensen als Arsène Wenger, Joe en Ashley Cole en vooral Glenn Hoddle waren lyrisch over hem.”

“Hij speelde geweldig. Hoddle vergeleek hem met Sergio Busquets: alle ballen één, maximaal twee keer raken en altijd naar voren spelen. Daaruit ontstond de 0-1 van Gakpo. Schouten vult die positie fantastisch in, op een Busquets-achtige manier en biedt zijn medespelers daarmee extra ruimte en tijd als hij ze aanspeelt”, aldus Gullit.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6565 stemmen