Aanvoerders Oranje: wie zijn tweede en derde aanvoerder na Van Dijk?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jun. 2024, 18:01
08 jun. 2024, 09:20
Stefan de Vrij en Virgil van Dijk na Nederland - Canada
© IMAGO - Stefan de Vrij en Virgil van Dijk na Nederland - Canada

Virgil van Dijk, Nathan Aké en Frenkie de Jong zijn de aanvoerders van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. Dat maakte bondscoach Ronald Koeman bekend rondom de oefeninterland tegen Canada (4-0 winst) in De Kuip. Mocht geen van de drie op het veld staan, dan draagt veteraan Daley Blind de aanvoerdersband.

Koeman koos tegen Canada voor een basiself zonder Van Dijk en Aké, terwijl De Jong door een enkelblessure voorlopig nog niet inzetbaar is. Zodoende schoof Blind de band om de arm. “Hij heeft van alle spelers de meeste interlands gespeeld”, zei de bondscoach tegen de NOS. Dat zal dus ook op het EK, indien dezelfde situatie zich voordoet, het geval zijn.

Artikel gaat verder onder video

Wie zijn de captains van Oranje op het EK in Duitsland?

Blind staat op de vijfde plek in het klassement van internationals met de meeste interlands voor Oranje. Wesley Sneijder is met 134 duels recordinternational van Nederland, gevolgd door Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112) en Rafael van der Vaart (109).

Lees ook: Bart Verbruggen bedankt voor bijnaam van Valentijn Driessen

Van Dijk werd in maart 2018 door Koeman als aanvoerder van het Nederlands elftal benoemd. Georginio Wijnaldum en Blind waren toen de reserve-aanvoerders. Wijnaldum verving Van Dijk toen de verdediger van Liverpool moest herstellen van een zware knieblessure en droeg ook de aanvoerdersband tijdens het EK in 2021.

Lees ook: Rafael van der Vaart: 'We ergeren ons dood aan hem'

Van Dijk was in 51 van zijn 67 interlands captain van Oranje. Aké, 44 interlands, en De Jong, 54 interlands, droegen nog nooit de aanvoerdersband. In de huidige selectie van Koeman voor het EK waren Wijnaldum (14 van de 92), Blind (13 van de 107), Memphis Depay (8 van de 91), Stefan de Vrij (5 van de 63) en Matthijs de Ligt (1 van de 45) minimaal één keer aanvoerder van het Nederlands elftal.