Bart Verbruggen bedankt voor bijnaam van Valentijn Driessen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jun. 2024, 18:30
Bart Verbruggen en Valentijn Driessen
© OnsOranje/Talpa - Bart Verbruggen en Valentijn Driessen

Bart Verbruggen is door Ronald Koeman gekozen als eerste doelman van het Nederlands elftal. De keeper van Brighton & Hove Albion verdedigt het doel in de oefeninterlands tegen Canada en IJsland en staat daarna onder de lat op het EK in Duitsland. Verbruggen kreeg woensdag op een persconferentie de vraag van Valentijn Driessen of Oranje nog een penaltykiller nodig heeft. “Moet er nog een penaltykiller op doel? Of dat ben jij volgens mij toch ook”, zo richtte de chef voetbal van De Telegraaf zich tot Verbruggen.

Verbruggen pareerde de vraag van Driessen vakkundig. “Penaltykiller is een titel die ik mij liever door andere mensen laat geven. Ik heb in het verleden wel eens een penalty gepakt. Ze zijn er in het verleden ook wel eens ingegaan. Ik voel me comfortabel, heb vertrouwen in mezelf. Als het zover is op het toernooi, dat er een strafschop is, dan heb ik het gevoel dat ik daar meer dan klaar voor ben.” Driessen gaf zich niet gewonnen: “Wat zijn je statistieken?” Verbruggen: “Dat weet ik echt niet. Ik weet niet hoeveel procent ik er pak.”

Artikel gaat verder onder video

Bart Verbruggen is de eerste keeper van Oranje

Driessen wilde vervolgens van Verbruggen weten hoe zijn voorbereiding op een strafschop zijn. “Je zit altijd met de analisten, de keeperstrainers en de andere keepers samen om de in het verleden genomen strafschoppen door te nemen. Dan kijken we naar verschillende dingen, niet alleen of ze naar links of rechts trappen. Dat doe je met vijf of zes mensen die daar verstand van hebben en dan hoop je die penalty te pakken in een wedstrijd.”

Lees ook: Davy Klaassen is getrouwd met zijn partner

Vanuit zijn periode bij Anderlecht heeft de 21-jarige Verbruggen een status als penaltyspecialist opgebouwd. In de noodzakelijke strafschoppenreeksen met Ludogorets en Lierse SK onderscheidde hij zich namelijk daarin. Als we echter kijken naar de reguliere speeltijd, dan valt op dat Verbruggen niet één van de laatste vijf strafschoppen stopte. Vangelis Pavlidis, Mohammed Salah, Morgan Gibbs-White, Lewis Baker en Bukayo Saka waren allen vanaf elf meter trefzeker oog in oog met de Nederlander.

Lees ook: Youri Mulder: ‘Waanzinnig, de beste Nederlander in het buitenland’

Journalist Willem Vissers wilde weten wat de tactiek van Verbruggen is als zijn team een strafschop tegen krijgt. “Dat hangt af van de speler die de penalty neemt”, reageerde hij op de vraag van de journalist van de Volkskrant. “En dan kom ik weer uit bij wat ik net zei. We bereiden ons heel goed voor. Met mensen die er heel veel verstand van hebben. Elke penaltynemer is weer anders en heb je dus ook een andere tactiek nodig.”

Lees ook: De Ligt waarschuwt voor rampscenario Oranje op EK

Vissers benadrukte dat de penaltynemer óók een tactiek heeft. “Dat is het leuke eraan. Sommigen wachten heel lang en anderen hebben een duidelijke hoek waar ze de bal in willen schieten”, benadrukte Verbruggen. “Het varieert voor mij wie de penaltynemer is en op wat voor manier hij zijn penalty’s trapt. Ik heb niet één vaste tactiek die ik bij iedereen toepas omdat in mijn optiek niet de juiste manier is.”

Lees meer over:

Oranje Bart Verbruggen