AD sluit 'last-minute-keuze' Koeman tegen Polen niet uit: 'Een uitzondering'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 jun. 2024, 09:50
12 jun. 2024, 13:39
Ronald Koeman, bondscoach, Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Maarten Wijffels denkt dat Ronald Koeman in de eerste groepswedstrijd tegen Polen op het EK wellicht een basisplek inruimt voor Jeremie Frimpong. In de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland (4-0 winst) koos de bondscoach van Oranje maandagavond voor Xavi Simons als rechtsbuiten. Frimpong viel in en deed dat naar behoren. Enkele dagen eerder speelde de veelzijdige speler ook een goede wedstrijd tegen Canada (4-0 winst). De journalist van het Algemeen Dagblad denkt dat het een ‘last-minute-keuze’ kan worden.

In de oefeninterland met Canada bestond de aanval van het Nederlands elftal uit Memphis Depay, Brian Brobbey en Frimpong. Tegen IJsland vormden Cody Gakpo, Depay en Simons de voorhoede. Wijffels verwacht dat Koeman ook met Gakpo en Depay tegen Polen begint. “De elfde speler wordt iemand hangend op rechts, wellicht Simons”, zo schrijft hij in zijn analyse in het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Start Xavi Simons of Jeremie Frimpong in de basis tegen Polen?

Over de invulling van de positie op rechts is Wijffels nog niet zeker. Hoewel Simons tegen IJsland zijn eerste interlanddoelpunt voor Oranje maakte, liet hij geen overtuigende indruk achter. De journalist denkt dat het talent een voorkeur heeft voor de linkerflank, waar hij het afgelopen seizoen bij RB Leipzig veel indruk maakte. Hij is overigens niet de enige met die preferentie. “De situatie is al een tijdje zo dat alle potentiële flankspelers bij Oranje een voorkeur hebben voor de linkerkant. Als Donyell Malen, Steven Bergwijn en ook Simons mogen kiezen, spelen ze daar het liefst.”

Lees ook: Koeman haalt verdediger bij Oranje als vervanger van Frenkie de Jong

Alleen Frimpong is een ‘uitzondering’. Als rechtsback beleefde de vleugelspeler van Bayer Leverkusen een ongelukkige start in het Nederlands elftal, maar tegen Canada was hij als rechtsbuiten goed voor een doelpunt en een assist. Tegen IJsland leek hij ook eenmaal de aangever te worden, maar de treffer van Depay werd afgekeurd. “Frimpong of Simons aan de aftrap tegen Polen, dat kan misschien nog een last-minute-keuze worden voor Koeman”, aldus Wijffels. Hij weet echter ook dat Frimpong met zijn snelheid een enorm wapen heeft en ‘geknipt’ is voor een invalbeurt. “Koeman leek daarop voor te sorteren met de keuze voor Frimpong als invaller in het laatste halfuur tegen IJsland.”

Lees ook: Van der Vaart ergert zich tijdens interview Simons: 'Ik word er moe van'

Wijffels twijfelt dus nog over de rechtsbuitenpositie, maar de andere plekken in het elftal vult hij snel in. Bart Verbruggen staat onder de lat. Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, die volgens Wijffels de voorkeur krijgt boven Matthijs de Ligt, en Nathan Aké spelen achterin. Op het middenveld heeft Koeman plek voor Joey Veerman, Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders, al had de bondscoach eigenlijk een andere opstelling in zijn hoofd. “Koeman had in principe een basisploeg met die twee in zijn hoofd”, doelt Wijffels op Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners. De Jong heeft wegens een blessure definitief een streep door het EK gezet en datzelfde geldt voor Koopmeiners. Hij raakte maandag tijdens de warming-up geblesseerd aan zijn lies en kan ook niet naar het EK.

Moet Ronald Koeman tegen Polen beginnen met Xavi Simons of Jeremie Frimpong?

15.5%

79.9%

4.5%

264 stemmen