Van Hanegem tempert verwachtingen: ‘Ik wil niet de chagrijn zijn, maar…’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 jul. 2024, 14:26
08 jul. 2024, 14:50
Willem van Hanegem, Nederlands elftal, Nederland - Engeland
© IMAGO/Mee Met Oranje - Willem van Hanegem tempert de verwachtingen rondom het Nederlands elftal

Willem van Hanegem tempert de verwachting rond het Nederlands elftal. De voormalig international zag Oranje in de kwartfinale op het EK met 2-1 van Turkije winnen, maar is kritisch op onder anderen Memphis Depay en Tijjani Reijnders. In zijn column in het Algemeen Dagblad zegt hij dat niemand rekening hoeft te houden met een ‘rondvaart volgende week maandag’, waarmee hij bedoelt dat Nederland het EK niét gaat winnen.

“Ik wil niet de chagrijn zijn of de man die geen feestje kan meevieren”, aldus Van Hanegem. Maar de oud-prof denkt dat Engeland niet heel erg onder de indruk is van Oranje. In de slotfase van de kwartfinale tegen Turkije hield Nederland volgens hem maar ternauwernood stand. “Als bondscoach moet je een dag na de wedstrijd toch uitvogelen hoe het kan dat je nadat je op 2-1 bent gekomen tegen Turkije, je de wedstrijd niet op slot kan gooien. De Turken stormden met hun passie allemaal naar voren om nog op 2-2 te komen. Een goede ploeg speelt zo’n situatie toch uit? De bal in de ploeg, een of twee dodelijke uitvallen en klaar is kees. Maar dit Oranje lukte dat niet.”

Artikel gaat verder onder video

Wint Oranje het EK in Duitsland?

Volgens Van Hanegem lag dat niet aan de kwaliteiten van Turken, maar zij speelden wél met hun hart. Iets dat hij bij Oranje niet bij iedereen terugziet. “Als je de eerste helft de worsteling van Memphis Depay, Xavi Simons en Tijjani Reijnders zag en hoe moeizaam ons middenveld draait, dan hoeft nog niemand te rekenen op een rondvaart volgende week maandag. En dat Memphis niet blij was met zijn wissel, dat moet hij ook meer voor zichzelf houden. Dit EK nog verder komen, kan alleen als iedereen zichzelf kan wegcijferen voor het grote plaatje”, aldus de columnist.

Lees ook: Buitenlandse media trekken vergelijking tussen Ronaldo en Depay

Van Hanegem ziet slechts een aantal spelers die alles geven voor Nederland. Invaller Wout Weghorst is wat hem betreft hét voorbeeld. “Zonder de invalbeurt van Weghorst had Oranje de wedstrijd nooit weten te keren. En alles wat hij doet is afjagen, duels aangaan en met zijn hart spelen.” Daarnaast geniet de columnist ook van Denzel Dumfries, Micky van de Ven en Stefan de Vrij. “Ik heb ze gehoord hoor, de mensen die vóór het toernooi zeiden dat Dumfries maar op de bank moest zitten. Maar Oranje kan echt niet zonder deze jongen en dat heeft niet alleen te maken met het feit dat hij de 2-1 voorbereidde. Bij Van de Ven spat het er ook vanaf. En De Vrij doet het al het hele toernooi op die manier, geconcentreerd en messcherp in de duels.”

Lees ook: KNVB verwacht woensdag bizar aantal Oranjefans in Dortmund

Spanje is volgens Van Hanegem dé kanshebber van dit EK. Hij is dan ook blij dat Oranje niet de Spanjaarden treft in de halve finale. “Maar als we heel eerlijk zijn hebben we echt niet meer laten zien dan de Engelsen dit toernooi. Dat is niet om de pret te bederven. Maar een beetje eerlijk naar het spel kijken, hoort er ook bij. En dan is nu een polonaise beginnen echt zwaar overdreven.”

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen