Afellay pleit voor andere spits dan Depay, Weghorst, Brobbey én Zirkzee

Frans van Ottele Frans van Ottele
25 jun. 2024, 09:17
26 jun. 2024, 14:52
Ibrahim Afellay, voormalig speler van het Nederlands elftal
© NOS/Mee Met Oranje - Ibrahim Afellay, voormalig speler van het Nederlands elftal

Ibrahim Afellay pleit voor een basisplaats voor Donyell Malen bij het Nederlands elftal in de derde en laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk op het EK in Duitsland. De voormalig middenvelder zou echter graag zien dat de aanvaller van Borussia Dortmund in de punt van de aanval plaatsneemt, in plaats van de volop bekritiseerde Memphis Depay.

“Ik zou niet met Memphis spelen. Ik zou Malen laten spelen”, vertelde Afellay dinsdagavond bij Studio Fußball op de NOS. De wedstrijd wordt om 18.00 uur live uitgezonden op NPO 1. “Simpelweg omdat hij een geweldig seizoen bij Dortmund heeft doorgemaakt en ook omdat hij in de wedstrijden bij het Nederlands elftal een hele goede indruk heeft gemaakt.”

Artikel gaat verder onder video

Nederland maakt zich op voor EK-duel met Oostenrijk

Malen speelde tot dusver 33 interlands en daarin was hij goed voor 7 doelpunten. De aanvaller lijkt echter uitgegroeid tot een van de meest favoriete invallers van Koeman. In slechts twee van de laatste negen interlands van Oranje verscheen hij aan het startsignaal, zes keer kwam hij als invaller binnen de lijnen en eenmaal, in de EK-wedstrijd tegen Frankrijk (0-0), hoefde hij helemaal niet in actie te komen.

De opstelling van Oranje tegen Oostenrijk volgens Ibrahim Afellay
© NOS - De opstelling van Oranje tegen Oostenrijk volgens Ibrahim Afellay

Volgens Afellay heeft Depay weinig laten zien in de ontmoetingen met Polen en Frankrijk op het EK. “Als je dan iemand hebt die een heel goed seizoen achter de rug heeft en die hem prima kan vervangen, dan moet je ook niet schromen om zo'n jongen te brengen.” Malen was goed voor 15 doelpunten en 5 assists in 38 officiële duels voor Dortmund, dat de finale van de Champions League bereikte. De speelminuten van Depay voor Atlético Madrid, 1.222, vallen, over een geheel seizoen gezien, redelijk in het niet bij die van Malen: 2.387.

Lees ook: Nederland plaatst zich voor achtste finales EK na uitslag van maandag

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Oostenrijk uitgezonden?

Malen brengt, zo vindt Afellay, ‘heel veel wat het Nederlands elftal goed kan gebruiken’. “Zijn snelheid staat natuurlijk buiten kijf. Hij heeft zoveel snelheid in zijn dribbel. Hij behoudt het overzicht”, somt Afellay op. “Of het nu vanaf links of centraal is, hij heeft zoveel dreiging. In de wedstrijd tegen IJsland bespeelt hij de diepte en dat moet je ook tegen een land als Oostenrijk, dat veel druk geeft, doen. Met een Cody Gakpo in vorm, een Malen in vorm en natuurlijk een Jeremie Frimpong, zulke jongens moet je ook belonen op het moment dat ze het heel goed doen.”