Nederland plaatst zich voor achtste finales EK na uitslag van maandag

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 22:52
24 jun. 2024, 23:10
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Nederland heeft zich maandagavond zonder te spelen verzekerd van een plek in de achtste finales van het EK in Duitsland. Albanië kwam in Groep B niet tot winst op Spanje. Dat betekent dat Nederland sowieso bij de vier beste nummers drie zal eindigen, in ieder geval boven Albanië en ook Hongarije. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman eindigt minimaal als tweede in Groep D als het dinsdagavond niet verliest van Oostenrijk.

Albanië stapte in de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf als verliezer van het veld door een vroeg doelpunt van Ferran Torres, die Spanje daarmee de groepszege bezorgde en de Albanezen uiteindelijk de laatste plaats: 0-1. Kroatië leek op zijn beurt op weg om ten koste van Italië de tweede stek te veroveren, maar de Italianen nivelleerden in extremis via Mattia Zaccagni het openingsdoelpunt van Luka Modric: 1-1.

Artikel gaat verder onder video

Nederland plaatst zich voor achtste finales van EK

Door dit doelpunt is Italië door naar de achtste finales en lijkt het EK voor de Kroaten over. Met twee punten lijkt het lastig om bij de beste vier nummers drie terecht te komen. Zondag waren de twee laatste wedstrijden in Groep A al en kwam Hongarije met drie punten als nummer drie uit de bus. Alleen de twee slechtste nummers drie uit de zes groepen plaatsen zich niet voor de knock-outfase van het EK.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Oostenrijk uitgezonden?

Nederland zou het als groepswinnaar op dinsdag 2 juli vanaf 21.00 uur in de achtste finale opnemen tegen de nummer twee uit Groep F: Portugal, Turkije, Tsjechië of Georgië. Dat is momenteel Turkije. Bij eventuele winst staat Oranje in de kwartfinales op zaterdag 6 juli een ontmoeting wachten tegen de winnaar van de achtste finale tussen de winnaar van Groep E (Roemenië, Slowakije, België of Oekraïne) en een nummer drie uit Groep A, B, C of D.

Lees ook: Koeman geeft duidelijkheid in spitsendiscussie bij Oranje: ‘Hij speelt'

Als Oranje tweede wordt in Groep E, dan speelt de ploeg van Koeman op maandag 1 juli om 18.00 uur tegen de nummer twee uit Groep E: Roemenië, Slowakije, België of Oekraïne. In die groep is het nog spannend: elk land heeft drie punten aan de eerste twee groepsduels overgehouden. Bij eventuele winst staat Oranje op vrijdag 5 juli een ontmoeting wachten tegen de winnaar van het achtste finaleduel tussen de winnaar van Groep F (mogelijk Portugal) en de nummer drie van Groep A, B of C.

Lees ook: Koeman heeft Oranjespelers gewaarschuwd: ‘Dan slacht Oostenrijk je af’

Mocht Oranje als derde eindigen in Groep D, dan treft het de nummer één van Groep B (Dat is Spanje na de zege van maandagavond op Albanië), de nummer één van Groep C (Engeland heeft de beste papieren) of de nummer één van bovengenoemde Groep E.

Op welke plaats in Groep D gaat Nederland eindigen?

26.2%

43.9%

29.9%

1399 stemmen

Lees meer over: