‘Held of schlemiel’ breekt door in Oranje: 'Ik leef op de grens'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 jun. 2024, 10:03
20 jun. 2024, 13:23
Het Nederlands elftal voorafgaand aan de EK-wedstrijd tegen Polen
© Imago - Het Nederlands elftal voorafgaand aan de EK-wedstrijd tegen Polen

Bart Verbruggen weet dat het snel is gegaan met zijn loopbaan. Twee jaar geleden was hij nog reservedoelman bij Anderlecht, nu is hij deels eerste doelman van Brighton & Hove Albion, is hij tot eerste doelman van het Nederlands elftal uitgeroepen én tot de jongste keeper op een EK uitgegroeid. “Keepen is in een bepaalde mate een ervaringsvak. Maar als je er klaar voor bent, dan ben je er klaar voor. En ik voelde dat ik hier klaar voor was.”

Jelle ten Rouwelaar speelde een grote rol in de ontwikkeling van Verbruggen. De 21-jarige doelman werkte bij NAC Breda en Anderlecht samen met zijn leermeester, die vanaf komend seizoen de keeperstrainer van Ajax is. “Ik ben gaan werken met hem toen ik vijftien was. Ik heb echt zo veel geleerd van hem over het keepersvak, hoe je het vak keepen moet beleven. Dat creëerde een hele goede en fijne band.”

Artikel gaat verder onder video

Bart Verbruggen breekt door bij Oranje

Volgens Verbruggen kwam de samenwerking met Ten Rouwelaar van twee kanten. “Als er Champions League op tv was, dan kreeg ik vaak een appje van hem. Heb je dat gezien? Daar moeten we het over hebben. En dat bespraken we dan. Het was zo'n fijne samenwerking. Daar ben ik Jelle eeuwig dankbaar voor. Ook door hem ben ik waar ik nu ben. Ik weet zeker dat Ajax een hele goede heeft aan hem.”

Lees ook: Ruud Gullit komt met reactie op ophef rondom geschminkte Oranje-fans

Mentaal lijkt Verbruggen veel verder dan andere keepers van 21 jaar. Daar werkt hij ook hard voor, maar hij weet niet of hij verder is dan andere keepers omdat hij de situaties van andere keepers niet kent. "Het keepersvak is een mentaal vak. Daarom heb ik sinds mijn vijftiende een mental coach. Ik leef als keeper constant op de grens van held of schlemiel zijn. Dat is een cliché, maar het is echt zo. En daar moet je mee leren omgaan.”

Lees ook: Erik ten Hag voorziet één wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

“Altijd klaar zijn voor de volgende actie. Dat is een proces.” Verbruggen, inmiddels goed voor acht interlands, volgt ook yogalessen Brighton en doet af en aan meditatie, al noemt hij dat zelf niet zo. “Ik vind meditatie een groot woord. Op bepaalde momenten kan het goed zijn om een paar keer rustig adem te halen. Dat kan helpen.”

Verbruggen probeert zo min mogelijk te lezen over wat de buitenwereld van hem vindt. Zijn voormalige trainer Vincent Kompany hield hem altijd voor: Don't believe the hype, don't believe the drama. Dat vond en vindt hij een mooie uitspraak. "Lovende kritieken zijn leuk, maar dan kun je gaan zweven. Ik heb juist continuïteit nodig. Dan helpt het om niet te veel te lezen", benadrukt de nummer één van Oranje.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Bart Verbruggen