‘Bergwijn viel me aan en ik dacht alleen maar: wat is er mis met jou?’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 dec. 2023, 13:03
26 jan. 2024, 09:14
© ProShots

Alexis Mac Allister heeft teruggeblikt op de wedstrijd tegen het Nederlands elftal op het WK in Qatar van vorig jaar. Argentinië rekende in de kwartfinale uiteindelijk via strafschoppen met Oranje af. In het verhitte duel deelde de inmiddels gestopte scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz liefst negentien kaarten uit. Een flink deel daarvan was debet aan een fors opstootje vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd.

Leandro Paredes schoffelde eerst Nathan Aké onderuit en trapte vervolgens de bal keihard de Nederlandse reservebank in. Hij kreeg vervolgens een beuk van Virgil van Dijk en werd belaagd door zo'n beetje alle wisselspelers van Oranje. Steven Bergwijn deelde Mac Allister een klap uit en kreeg uiteindelijk ook geel. “Ja, ik moest lachen”, geeft de Argentijnse middenvelder aan in gesprek met ESPN, toen hij wordt gevraagd naar het moment.

“Er was een gigantische ruzie en Bergwijn viel me aan. Zijn hele blik veranderde, er was ineens een enorme boosheid van zijn gezicht af te lezen. Ik lachte en zei: ‘Wat is er mis met jou? Relax!’ Dat was tijdens het duwen en ik kon niet stoppen met lachen. Maar ik lachte hem niet uit of zo. Ik vond het gewoon grappig dat hij uit het niets zo enorm boos werd.”

Mac Allister benadrukt dat Nederland, en in het bijzonder Louis van Gaal, geen respect toonde in aanloop naar het onderlinge duel. De voorganger van Ronald Koeman vertelde daags voor de ontmoeting dat Messi geen teamspeler zou zijn, de Argentijnse sterspeler tegen Oranje geen bal raakte tijdens de halve finale van het WK 2014 en het Nederlands elftal een klein voordeel zou hebben wanneer het in Qatar aan zou komen op strafschoppen.

“Buiten het veld en voorafgaand aan een wedstrijd moet je de tegenstander altijd respecteren”, zegt Mac Allister. “Ik denk dat het Nederlands elftal dat niet heeft gedaan. Er was bij ons inderdaad een gezonde vorm van frustratie, vooral bij Lionel Messi. Ik denk dat het voor hem voelde alsof Oranje hem niet helemaal respecteerde.”