Borstkanker is terug bij Bartina Koeman

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jun. 2024, 12:58
10 jun. 2024, 12:15
Ronald Koeman, bondscoach, Oranje
© IMAGO - Bartina en Ronald Koeman op archiefbeeld

Bartina Koeman (63) is opnieuw getroffen door borstkanker. De vrouw van bondscoach Ronald Koeman, die zich momenteel met Oranje voorbereidt op het EK, werd in 2010 voor het eerst gediagnosticeerd met de ziekte. Momenteel is haar situatie stabiel.

Koeman heeft chronische borstkanker. “Ik wil daar open over zijn, omdat ik hoop dat ik andere vrouwen met eenzelfde soort kanker daarmee misschien kan helpen”, vertelt ze in een openhartig interview met De Telegraaf. Elke drie à vier weken moet de in Barcelona woonachtige Koeman terug naar Nederland voor een behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam.

Artikel gaat verder onder video

Bartina Koeman voor de derde keer getroffen door borstkanker

Haar man gaat niet mee naar het AVL, zo vertelt Koeman. “Nee. Ronald wil ik daar niet mee lastigvallen, die vindt het qua privacy niet zo fijn om in ziekenhuizen te zijn. Hij is bekend en het is niet zo prettig om daar te worden bekeken. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar ik wil dit ook alleen doen, dat vind ik niet erg”, legt ze uit.

Lees ook: Eén Oranje-speler weet nu al dat hij op de bank zit op het EK: ‘Klote’

Koeman blijft ondanks het slechte nieuws strijdbaar en ziet de toekomst positief. “Mijn fantastische arts in het AVL heeft me gezegd: ’Er zijn wel vier, vijf planken met medicijnen. Je kunt hier oud mee worden.’ Dat geeft mij een fijn, positief gevoel. Ik maak me daar geen zorgen over. Als je reuma hebt, moet je ook je hele leven reumamedicijnen nemen.”

Lees ook: Koeman discussieert over haarband van Depay: ‘Ik was verrast’

In 2010 kreeg Koeman voor het eerst borstkanker. In 2018 kwam de ziekte terug. Toen dacht ze eigenlijk dat ze een whiplash had. “Ik was op dat moment in Portugal en mijn arts daar zei: ‘laat maar even een MRI-scan maken’. Het bleek dat ik metastasis had: uitzaaiingen in de wervelkolom. Dat klinkt heel erg. Mensen denken dan vaak dat je meteen doodgaat. Maar het is goed te behandelen.” Na een operatie, chemotherapie en bestralingen ging de ziekte weg. In 2023 zagen artsen uit een scan dat de kanker weer actief was.

Lees ook: Bart Verbruggen bedankt voor bijnaam van Valentijn Driessen

Op 16 juni begint voor haar man het EK met Oranje in Duitsland. Koeman hoopt dat Nederland de finale van het toernooi bereikt. “Ik hoop zo dat Ronald deze keer wordt beloond voor z’n harde werken en dat hij heel ver gaat komen met het EK. Dat alles een keer meezit. Dat we kampioen worden! Bondscoach zijn, doet hij echt uit liefde voor het vak, hij is een vakgek.”