Brobbey krijgt opdracht mee: ‘Speel hem alsjeblieft uit Oranje’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
29 jan. 2024, 11:22
29 jan. 2024, 11:22
© IMAGO

Brian Brobbey is in deze vorm klaar voor een basisplaats in het Nederlands elftal. De spits van Ajax was zaterdagavond twee keer trefzeker in het competitieduel met Heracles Almelo (2-4) en bracht zijn seizoenstotaal daarmee op zeventien doelpunten in alle competities. Meer dan de helft maakte hij in de laatste zes competitieduels (!): 9 treffers in 478 minuten, wat neerkomt op één doelpunt elke 53 minuten in de Eredivisie.

“Hij verkeert in bloedvorm, eigenlijk heel het seizoen”, vertelde oud-international Ibrahim Afellay zondagavond in Studio Voetbal op de NOS. “Hij heeft vaak kritiek gekregen, omdat hij een periode even geen doelpunten maakte, maar hij is zo sterk als een paard, echt waar…” De eveneens aanwezige Michiel Kramer was tevens lovend over Brobbey. “Hij heeft zo enorm veel power, dus je kunt als verdediger ook weinig doen.”

Krijgt Brian Brobbey een basisplaats in Oranje?

“Op de momenten dat de spelers van Ajax de ruimte hebben, dan spelen ze hem altijd in. Brobbey houdt vervolgens alle ballen bij zich. Hij zit gewoon hartstikke goed in zijn vel, dat zie je aan alles. In zijn manier van afmaken en bewegen zie je zoveel vertrouwen. Hij is bij heel veel momenten betrokken.” Afellay: “Brobbey heeft ook nu heel veel variatie in zijn spel. Hij gaat nu ook vaak diep en is gewoon heel moeilijk te bespelen.”

Afellay kreeg presentator Sjoerd van Ramshorst de vraag of Brobbey momenteel de eerste spits van het Nederlands elftal moet zijn. “Jazeker, zonder twijfel!”, antwoordde de voormalig speler van Oranje. Ook Kees Kwakman zou het wel weten als hij Ronald Koeman was. “Volgens mij is er geen discussie over. Ik zie geen enkele reden om niet met hem te starten. Gelukkig maakt Memphis Depay ook weer minuten, maar het is nog de vraag hoe fit hij is. Als Brobbey zo in vorm is… Laat hem dan maar schitteren in die wedstrijden”, benadrukte de analist van ESPN zondag tijdens Goedemorgen Eredivisie.

Lees ook: Keeperssensatie van Ligue 1 hoopt op Nederlands elftal

Hans Kraay junior vindt dat mensen te snel conclusies trekken over Brobbey. “Aan het begin van het seizoen kreeg hij veel kritiek in verschillende programma's, waarin mensen beweerden dat hij er bijna niets van kon. Nu beweren sommigen dat hij de beste van Europa wordt”, vertelde Kraay in hetzelfde programma. “Ik denk dat beide uitersten niet kloppen. Hij wordt niet de beste van Europa. Het ligt allemaal een beetje tussenin. Hij is gewoon een zeer goede spits; daar hoeven we toch geen etiket op te plakken?”

Hugo Borst is tevens onder de indruk. “Het heeft er de schijn van dat hij in een goed Ajax de Nederlandse Bomber zou kunnen worden. Der Bomber, ja. Voor Brobbey, van wie bekend is dat hij op YouTube filmpjes kijkt van Didier Drogba, een tip: ‘Tik eens Gerd Müller in’.” Volgens Borst heeft de speelstijl van Brobbey veel weg van die van Müller, die in 62 duels voor West-Duitsland 68 keer scoorde. “De manier waarop hij zijn doelpunten maakte? Kont erin, wegdraaien, boem. Een beetje zoals jij, maar dan vaker”, richt Borst zich in zijn column in het Algemeen Dagblad in een denkbeeldig gesprek met Brobbey tot de Oranje-international.

Lees ook: Een buitenlandse bondscoach als opvolger van Koeman bij Oranje?

“Spitsen die eruitzien als gewichtheffers kunnen scoren als een gek. Hij maakte een jaar of vijftig geleden veertig goals in één seizoen. Ik bedoel, je doet het leuk, maar jij staat pas op dertien goals. Kijk nou - ik bedoel PSV komt eraan - eventjes naar de goals die Gerd Müller maakte. Je kan echt nog wat van hem leren. Jullie hebben als spits veel van elkaar weg.” Maar wat Borst écht wil zeggen, is dat Brobbey vooral zo moet doorgaan om een basisplaats in het Nederlands elftal te veroveren. “Brian, ik beken. Ik heb een belang, Nederland heeft een belang: speel Weghorst alsjeblieft uit het Nederlands elftal”, schrijft Borst.

“Hij is niet leuk om naar te kijken. Hij is ijdel, maar hij lijkt op een harlekijn. Ik bedoel, het moet er een beetje uitzien in de spits. En voor de camera. Wout is jouw antipool. Zijn knuffelgehalte is 2,3 procent. Is onlangs gemeten. Jij, Brian Ebenezer Adjei Brobbey, zit op 88 procent. We willen jou zien scoren. Ram er eentje in zaterdag tegen PSV! Minstens één. Een poeier, maar liever nog een frommelgoal à la Gerd Müller”, aldus Borst.