Van Hanegem: ‘Die twee gaan ooit in Oranje spelen, De Ligt zal overvleugeld worden’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 jan. 2024, 10:37
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Willem van Hanegem is onder de indruk van de ontwikkeling die Jorrel Hato en Dean Huijsen doormaken. De oud-speler van het Nederlands elftal ziet in het jonge duo zelfs het toekomstige centrale verdedigingsduo van Oranje. “Hoeveel achterhoedespelers hebben we in Nederland?”, vraagt Van Hanegem zich af in gesprek met Wessel Penning van de AD Willem&Wessel Podcast. “Je kunt het je niet voorstellen.”

“Die jongen (Hato, red.) die hier had kunnen zitten, maar nu bij Ajax zit”, verwijst Van Hanegem naar het feit dat Hato in Rotterdam is geboren en in de jeugd van Sparta speelde. “Die gaan normaal gesproken ooit samen in het Nederlands elftal spelen.” Penning: “We hebben straks wel acht goede centrale verdedigers.” Van Hanegem: "Die bij Bayern München speelt, hoe heet hij? Matthijs de Ligt. Die zal dan op een gegeven moment overvleugeld worden door die spelers. Honderd procent.”

Hato en Huijsen samen in Oranje?

Van Hanegem is sowieso niet erg onder de indruk van De Ligt. “Als je dat ziet. Kijk, je kan gerust denken van: Ik ga bodybuilding doen. Hij heeft zulke benen, maar zijn voetbal is veel minder gegaan als toen hij opkwam. Toen was het hartstikke leuk om te zien. Een leuke en jonge gozer.” De eerste anderhalve wedstrijd van Huijsen bij AS Roma als huurling van Juventus heeft Van Hanegem kunnen bekoren. “Zo, ja, hij was echt… achttien jaar?", vraagt het Feyenoord-icoon zich hardop af.

“Niet bang zijn, gewoon spelen, bal uit de lucht”, somde hij het spel van de jonge verdediger op. “Hij heeft bijna alles goed gedaan.” Afgelopen zondag maakte Huijsen in de tweede helft van de Serie A-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo zijn eerste minuten in Romeinse dienst. De 1-1 ruststand werd uiteindelijk ook de eindstand. Afgelopen woensdag gunde trainer José Mourinho Huijsen zijn eerste basisplaats, in de kwartfinale van de Coppa Italia tegen stadgenoot Lazio.

Lees ook: EK-deelname met Oranje lonkt na prachtige transfer

Toen was Huijsen, die voor Nederland Onder 19 speelt, minder fortuinlijk: kort na rust veroorzaakte de verdediger de strafschop waaruit Mattia Zaccagni de enige goal van de wedstrijd produceerde. Hato debuteerde november vorig jaar in het Nederlands elftal, toen hij zeventien jaar en acht maanden oud was. Hij werd daarmee de op vier na jongste debutant ooit in Oranje. De Ligt was een van de spelers die nog jonger was toen hij voor het eerst zijn land vertegenwoordigde.