Buitenlandse media trekken vergelijking tussen Ronaldo en Depay

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 jul. 2024, 10:58
08 jul. 2024, 11:55
Memphis Depay, Oranje, Nederland - Turkije, Nederlands elftal
© IMAGO - Memphis Depay, aanvaller van Oranje

In België is men niet onder de indruk van Memphis Depay. De aanvaller van het Nederlands elftal wordt na de benauwde zege op Turkije (2-1) door Het Laatste Nieuws vergeleken met de ‘EK-variant’ van Cristiano Ronaldo. De aanvaller, die al is uitgeschakeld met Portugal, kreeg veel kritiek tijdens het toernooi. Desondanks zien de media in het buitenland ook lichtpuntjes bij de ploeg van Ronald Koeman.

"Memphis voetbalde als de Nederlandse Ronaldo. Hij was eerder een vloek voor zijn eigen team dan een zegen. De hand boven het hoofd gehouden door de bondscoach", is Het Laatste Nieuws kritisch. De superster van Portugal scoorde voor het eerst niet op een eindtoernooi, miste een strafschop en kwam enkele malen negatief in het nieuws. Ook andere internationals van Oranje worden bekritiseerd door de Belgische krant. "Xavi Simons slaagt er bij Oranje maar niet in om 'het juk' van zich af te gooien en Cody Gakpo was een helft lang vermist."

Artikel gaat verder onder video

Memphis Depay krijgt kritiek na duel met Turkije

Volgens Het Laatste Nieuws én Het Nieuwsblad uit België werd Nederland afgetroefd op ‘intensiteit en inzet’. "De Turken legden een veel grotere intensiteit voor de dag en dat zou zich heel de wedstrijd manifesteren. De passie spat er bij Turkse spelers sowieso al vanaf, maar met een grote meerderheid fans op de tribune was dat nog een niveau hoger", aldus laatstgenoemd medium. "Hoe dichter Oranje bij de Turkse goal kwam, hoe luider dat er werd gefloten. Met de digitale horloges van tegenwoordig kan dat worden gemeten. De onze waarschuwde regelmatig dat we in een te luide omgeving zaten."

Lees ook: Media noemen één reden die prestatie Oranje extra bijzonder maakt

Bij rust stonden de Turken met 0-1 voor door een doelpunt van Samet Akaydın en Ronald Koeman bracht daarom Wout Weghorst bij de start van de tweede helft. "Die zet pakte goed uit", zag het Belgische Sporza. Oranje werd beter, maar ontsnapte aan een grotere achterstand toen Bart Verbruggen een vrije trap van Arda Güler ternauwernood tegen de paal sloeg: een 'sleutelmoment' volgens de Belgen. Anders ‘keert Oranje wellicht nooit meer terug’, schrijft Het Nieuwsblad.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

Het EngelseThe Sun herinnert iedereen aan het verleden van Weghorst bij Manchester United. "Weghorst zal door fans van Manchester United altijd herinnerd worden als een regelrechte flop, maar hij is de supersub van Nederland geworden. Weghorst is de speerpunt van een team dat bot was. Nederland komt nu tegenover Engeland te staan. Een team met kwaliteit en zwaktes, een strijd tussen gelijken dus." In Spanje geeft Mundo Deportivo geeft bijvoeglijke naamwoorden aan de internationals van Nederland. De ‘Briljante’ Verbruggen, een ‘Betrouwbare’ Tijjani Reijnders, een ‘Beslissende’ Gakpo, de 'Afleider' Weghorst en de ‘Verlosser’ Micky van de Ven, die in de slotfase een bal van de lijn haalde.

Lees ook: Wout Weghorst wist voldoende na vier woorden van Ronald Koeman

Artikel gaat verder onder video

L'Équipe is een stuk kritischer en deelt zeven onvoldoendes uit aan Oranje. Denzel Dumfries, Steven Bergwijn en Jerdy Schouten krijgen het laagste cijfer: een 4. Doelpuntenmaker Stefan de Vrij wordt beoordeeld met het hoogste cijfer: een 8.