Wout Weghorst wist voldoende na vier woorden van Ronald Koeman

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jul. 2024, 10:22
07 jul. 2024, 10:47
Wout Weghorst na de overwinning van Nederland op Turkije op het EK
© ESPN/Mee Met Oranje - Wout Weghorst na de overwinning van Nederland op Turkije op het EK

Wout Weghorst speelde zaterdag een cruciale rol voor het Nederlands elftal in de 2-1 zege op Turkije in de kwartfinales van het EK. De aanvaller scoorde weliswaar niet zoals in de groepswedstrijd tegen Polen, maar als vervanger van Steven Bergwijn in de rust bracht hij wel nieuw elan in de ploeg en werd een 0-1 achterstand omgezet in een 2-1 zege. Weghorst wist precies wat hij moest doen toen Ronald Koeman hem aansprak.

Weghorst liep opvallend genoeg al in minuut 35 van de wedstrijd warm, na de 0-1 van Turkije. “Aan het einde van de eerste helft, na de 35ste minuut, zei hij: ‘Wout, ga je klaarmaken'”, vertelde de aanvaller in gesprek met onder meer de NOS en ESPN. “Het is duidelijk wat er gebeurt als ik erin kom. Ze hoeven het me niet meer te vertellen, ik weet wat er gevraagd wordt. Volle bak druk, een op een achterin, duels winnen.”

Artikel gaat verder onder video

Nederland maakt zich nu op voor een halve finale tegen Engeland, het land waar Weghorst onder contract staat bij Burnley. Op Engelse bodem heeft hij zowel bij Burnley als op huurbasis bij Manchester United geen onuitwisbare indruk kunnen achterlaten, maar zijn impact als supersub bij Oranje blijft niet onopgemerkt. Zo heeft The Independent het zelfs over 'het Weghorst-effect' dat in de tweede helft merkbaar was, ook verwijzend naar zijn attente reactie in de doelmond toen Kaan Ayhan voor de 0-2 leek te gaan zorgen.

Lees ook: Kleedkamerbeelden met uitbundige Oranjespelers gaan viraal

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van Hooijdonk is klaar met Oranje-duo: ‘Deze twee kunnen niet samen’

“Woensdag zal Dortmund oranje kleuren en dat is te danken aan hun lompe, ouderwetse game-changer Weghorst.” Ook The Telegraph schrijft over Dutch saviour Weghorst. “In de rust stuurde Koeman een SOS-bericht aan Weghorst, die flopte bij Burnley en Manchester United, maar zo vaak belangrijk is voor zijn land. Ook deze keer had hij een belangrijke rol. Scoren deed hij niet, maar hij was wel de redder van Nederland.”

The Daily Mirror zag dat Koeman in de rust herstelwerkzaamheden moest verrichten door de tegenvallende Steven Bergwijn te vervangen door Weghorst. “De extra fysieke kracht die de spits met zich meebracht, maakte het verschil. De rol van Weghorst was cruciaal.” The Guardian weet dat Weghorst enigszins een vreemde eend in de bijt is. “Hij staat misschien niet voor het Cruijffiaanse Totaalvoetbal, maar de spits brak wel door de Turkse verdediging heen.”

Wout Weghorst moet starten bij Nederland - Engeland

63.5%

36.5%

2875 stemmen

“Dankzij Weghorst kreeg Nederland een focuspunt in de aanval, waarvandaan Cody Gakpo, Memphis Depay en Xavi Simons konden opereren. Zijn aanwezigheid was niet in statistieken te grijpen.” En zo is het niet het toernooi van de sterren of de klassieke nummer negens, zo concludeert de krant. “Uiteindelijk won de orthodoxie in Berlijn. Het is een vreemd toernooi voor de klassieke nummer 9. Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku en Harry Kane hebben het lastig gehad, maar Niclas Füllkrug, Michael Gregoritsch en Weghorst tonen aan hoe effectief ze nog kunnen zijn.”

Lees meer over:

Oranje Wout Weghorst