‘Vijand van Feyenoord en Ajax’ fluit Nederland - Turkije

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jul. 2024, 11:39
04 jul. 2024, 11:42
De opstelling van Oranje tegen Roemenië op het EK
© IMAGO - De opstelling van Oranje tegen Roemenië op het EK

Clément Turpin is zaterdag de scheidsrechter bij Nederland - Turkije in de kwartfinale van het EK in Duitsland. De 42-jarige Fransman wordt ondersteund door landgenoten Nicolas Danos en Benjamin Pages, terwijl Jérôme Brisard dienstdoet als VAR. Felix Zwayer, die dinsdag nog Roemenië - Nederland floot, is vierde official in Berlijn.

Turpin floot driemaal eerder een wedstrijd van het Nederlands elftal en in 2021 voor het laatst. Dat was tijdens Nederland - Noorwegen in De Kuip. Door een 2-0 overwinning verzekerde het Nederlands elftal zich van een plek op het WK van 2022 in Qatar. De wedstrijd werd destijds in een leeg stadion afgewerkt vanwege de coronacrisis.

Artikel gaat verder onder video

Clément Turpin fluit Nederland - Turkije op EK

Nederland won eerder ook van Engeland (2019, 3-1 na verlenging in de Nations League) en Kazachstan (2015, 1-2 in de EK-kwalificatie) onder leiding van Turpin. Voor Turpin wordt het zijn derde wedstrijd op dit EK en zijn zevende EK-wedstrijd in totaal. Hij floot eerder het openingsduel Duitsland - Schotland en daarna Engeland - Slovenië.

Lees ook: Van Hanegem zet vraagtekens: 'Hij doet rare dingen bij Oranje'

Turpin is in Nederland ook bekend van de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma in 2015, waarin hij rode kaarten uitdeelde aan Mitchell te Vrede en Erwin Mulder. Het publiek in De Kuip keerde zich massaal tegen Turpin die de wedstrijd een kwartier stillegde. In de eerste helft hadden supporters al voorwerpen op het veld gegooid en na de rode kaart voor Te Vrede kwam er een opblaasbanaan op het veld.

Lees ook: Derksen pleit voor rigoureuze verandering bij Oranje tegen Turkije

Ook onder de fans van Ajax heeft Turpin weinig tot geen vrienden. De thuisnederlaag tegen Valencia (0-1), in de zesde groepswedstrijd van de Champions League in 2019/20, werd de Franse scheidsrechter in de schoenen geschoven. In de slotfase nam Turpin enkele vage beslissingen, strooide hij met gele kaarten en hij besloot uiteindelijk maar weinig tijd bij te trekken. Het was het einde van het Champions League-avontuur van Ajax.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen

Lees meer over: