Blind pakt Van der Vaart terug dankzij appje van vriend

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jul. 2024, 16:31
04 jul. 2024, 17:23
Daley Blind op een persconferentie van het Nederlands elftal
© ESPN - Daley Blind op een persconferentie van het Nederlands elftal

Daley Blind erkent dat hij moet wennen aan zijn huidige rol bij het Nederlands elftal. Hij stond in de basis op de WK’s van 2014 en 2022 en het EK van 2020, maar op het EK in Duitsland kwam hij pas in de achtste finales voor het eerst in actie. Blind deed bovendien alleen de laatste twee minuten van het duel met Roemenië (0-3 winst) mee. De teller staat daardoor op 108 interlands en dat is er nog maar één minder dan Rafael van der Vaart.

“Ronald Koeman moet ophouden met zo’n onzinwissel om Blind een interland te gunnen”, zei Van der Vaart quasiboos na afloop. “Ik hoorde die opmerking later ook. Het was een grapje volgens mij. Maar een vriend van mij had het even opgezocht en een appje gestuurd. Volgens mij heeft Rafael 2000 minuten minder gespeeld in Oranje dan ik. Ik weet niet hoeveel wedstrijden dat zijn”, merkte Blind donderdagmiddag fijntjes op tijdens een persconferentie.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Dit zijn de spelers met de meeste interlands voor Oranje

Blind speelde inderdaad 2077 minuten meer in Oranje dan Van der Vaart: 9015 om 6938. De verdediger van Girona kan, als Oranje de finale eventueel haalt en hij minuten maakt in de kwartfinale, halve finale en finale, niet alleen over Van der Vaart heengaan, maar ook Frank de Boer naderen. De oud-verdediger en voormalig bondscoach speelde 112 interlands. Hij stond overigens 9271 minuten binnen de lijnen.

Lees ook: Zo liet Roemenië de kleedkamer achter na de nederlaag tegen Oranje

“Het is anders ja’’, vervolgde Blind over zijn rol. “En ook even wennen, zelfs een uitdaging. Vanuit deze rol probeer je je zo op te stellen dat teamgenoten geholpen worden. Dat jongens scherp blijven. En dat jongens die het wat zwaarder hebben erbij blijven. Je wil zelf spelen, natuurlijk. Maar het is een keuze die de trainer maakt.”

“Ik probeer een helpende hand te zijn waar nodig. Ja, ik wist wat mijn rol zou worden na die befaamde gesprekken die de bondscoach hield voor het toernooi begon. Maar dat dit mijn rol zou worden, heeft er nooit toe geleid dat ik dat niet zou willen. Nee, het is een grote eer om voor Oranje uit te mogen komen. En zeker op een eindtoernooi. Het is niet makkelijk, maar ik heb nooit getwijfeld", benadrukte de 34-jarige verdediger.