De Boer houdt vast aan 1-5-3-2 systeem

Max Max
05 jun. 2021, 20:43
05 jun. 2021, 21:00
© IMAGO

Bondscoach Frank de Boer houdt in het oefenduel met Georgië vast aan het 1-5-3-2 systeem, zoals Nederland ook tegen Schotland speelde. Dat zei hij vanmiddag tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel.

De Boer heeft uitgebreid gesproken met enkele spelers uit zijn selectie, en kwam tot de conclusie dat hij het systeem ook tegen Georgië wil proberen: "Tegen Schotland kregen we de druk er niet genoeg op. We moeten te veel lopen. Als je in duels komt en die wint, krijg je succesbeleving. Dat hadden we te weinig. Maar we gaan tegen Georgië in 5-3-2 door, het is een mooi leerproces en ik ben ervan overtuigd dat we het nodig hebben. Of we ‘dus’ ook 5-3-2 gaan spelen bij de EK-start tegen Oekraïne? Dat is heel goed mogelijk. Die kans is groot ja."

Of Oranje tegen Georgië opnieuw met een grote sterke spits naast Memphis Depay speelt wilde De Boer nog niet zeggen: "Het hoeft niet perse. Donyell Malen met snelheid en diepgang kan ook. Maar Georgië kennende gaan zij niet alles naar voren gooien. Ik verwacht ons vaker op hun helft."

'Het beste systeem, of niet?'

Voormalig bondscoach Van Gaal, die in 2014 het 1-5-3-2 systeem bij Oranje introduceerde, staat achter de keuze van De Boer, zo zei hij in de Volkskrant. Hij noemt 1-5-3-2 'het beste systeem'. De Boer vindt echter dat er meer opties zijn: "Het beste systeem, daar ben ik het niet mee eens. 1-4-3-3 is ook goed en ik heb al vaker gezegd dat we daar naar toe zullen switchen als ik dat nodig vind. Net als Louis zelf deed in 2014 bij het WK. Maar het is een goed systeem. De winnaar van de Champions League, Chelsea, speelt het ook."

De Boer ligt ook nog toe hoe hij Oranje het liefst ziet spelen: "De beste bal is altijd direct zo snel mogelijk vooruit richting de spits. Maar ga je dat met de lange bal doen? Dat is niet echt ons spel. Je kan dat wel doen om de ruimtes wat groter te maken. Maar wij hebben uitstekende spelers die over de grond kunnen spelen, om zo langzaam naar voren te komen. Daar is Frenkie de Jong bijvoorbeeld een meester in. We moeten hem proberen zo veel mogelijk aan de bal te krijgen. Maar dat is ook zo met Memphis."

Lees meer over:

Frank De Boer WK 2022