De tegenstanders van Oranje op het EK

365v 365v
20 jan. 2020, 12:22
20 jun. 2021, 22:35
© IMAGO

Het Nederlands elftal begint het EK volgend jaar met wedstrijden tegen Oekraïne en Oostenrijk. Het vierde land van Groep C werd na play-offs Noord-Macedonië, die wonnen van Georgië en zich zo voor het EK plaatsten. Wat weten we nog meer over de tegenstanders van Oranje op het EK ?

Oekraïne is de eerste tegenstander van Oranje

Nederland - Oekraïne staat als eerste op het programma. Oekraïne is op het eerste gezicht geen tegenstander waar het Nederlands elftal wakker van ligt. Toch wordt het oppassen voor de ploeg van oud-international Andriy Shevchenko. De Oekraïners werden groepswinnaar in groep B, en lieten daarmee regerend Europees kampioen Portugal achter zich.

Artikel gaat verder onder video

In eigen huis zette het land de Portugezen met 2-1 opzij. Verder boekte de ploeg, met een mix van ervaring en talent, ook mooie resultaten in de kwalificatie. Er werd niet één keer verloren en Oekraïne kreeg slechts vier doelpunten tegen. Ter vergelijking: het Nederlands elftal verloor één keer en incasseerde zeven goals. Het is duidelijk dat van onderschatting geen sprake mag zijn bij het Nederlands elftal.

[caption id="attachment_35212" align="aligncenter" width="1200"]Oekraïne is een tegenstander van Oranje op het EK 2020 © Pro Shots[/caption]

Oostenrijk is de tweede tegenstander van Oranje

Nederland - Oostenrijk wordt daarna gespeeld. De Oostenrijkers eindigden als tweede in Groep G, achter groepswinnaar Polen. Dat ging niet zonder slag of stoot, want de Oostenrijkers lieten wat steken vallen. Zo gingen de eerste twee wedstrijden verloren, achtereenvolgens tegen Polen en Israël.

Oostenrijk plaatste zich met een thuiszege op Noord-Macedonië, maar blameerde zich op de laatste speeldag tegen de zwakke broeder van de groep. Letland versloeg de ploeg van David Alaba en Marko Arnautović met 1-0. Nederland hoeft niet bang te zijn voor Oostenrijk. Toch beschikt het land over veel Bundesliga-talent en kan het op volle oorlogssterkte verrassend uit de hoek komen.

De laatste tegenstander is Noord-Macedonië

Oranje moest lang wachten totdat de derde tegenstander voor het EK bekend werd. Nadat het toernooi werd uitgesteld vanwege Corona werden de play-offs ook uitgesteld tot in november. Op 12 november wist het Balkanland Noord- Macedonië zich ten koste van Georgië te plaatsen.

Het is de eerste keer dat het land zich plaatst voor een eindronde. Dat heeft het land vooral te danken aan de nieuwe regels van de Nations League, die ook kleine landen de kans geeft zich te plaatsen voor een eindtoernooi.

We weten niet zoveel van Noord-Macedonië. De bekendste speler is de 37-jarige Goran Pandev, die in het verleden onder meer voor Lazio Roma, Internazionale en Napoli speelde. Tegenwoordig is hij actief voor Genoa.