Koeman geeft eerste EK-basisplek aan rechterkant al prijs

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 feb. 2024, 13:31
04 feb. 2024, 19:34
© IMAGO

Ronald Koeman is van plan om Denzel Dumfries op te stellen als rechtsback van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. De bondscoach bevestigde zondag in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie dat de rechtspoot van Inter zijn eerste keuze is op de rechtervleugel in de verdediging.

Hans Kraay junior wilde van Koeman weten wat zijn plannen zijn met Dumfries. “Kan jij nu gewoon ons vertellen: ‘Dumfries is gewoon mijn rechtsback’? Is hij gewoon onomstreden? En als je geen ‘ja’ zegt, heb je een probleem.” Koeman antwoordde lachend: ‘Ja. Dat is een serieus antwoord. Hij heeft natuurlijk heel veel betekend. Met zijn inbreng, hoe hij voetbalt, wat hij ervoor doet, is het gewoon een belangrijke speler voor het Nederlands elftal. Hij heeft de laatste wedstrijden niet veel gespeeld bij Inter.”

Denzel Dumfries is zeker van basisplek op EK

“Ik weet niet of dat te maken heeft met het verlengen van zijn contract, maar daar duiken we in.” Dumfries speelde vijftig interlands voor Oranje en maakte daarin zes goals. Ook was hij in zijn laatste tien interlands goed voor acht assists. Koeman zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Jeremie Frimpong, maar geeft Dumfries dus het krediet.

Analist Karim El Ahmadi snapt de keuze van Koeman wel. “Hij geeft ook de rest van het elftal zoveel energie, met zijn manier van druk zetten.” Een plek in het elftal die altijd voor discussie zorgt, is de keeperspositie. Kraay junior vroeg aan Koeman of Sparta Rotterdam-keeper Nick Olij, die in oktober eenmaal bij de groep zat, een optie is om mee te nemen naar het EK. “Ja. We volgen een aantal keepers en daar is Nick Olij een van.”

Lees ook: Koeman zet nu al streep door één naam voor Oranje op EK

Ook wilde Kraay junior weten of Koeman zal kiezen voor Justin Bijlow onder de lat, indien de doelman van Feyenoord fit is. “Dat heb ik nog niet bepaald. Dat weet ik nog niet. Ik denk dat hij in potentie een eerste keeper kan zijn, maar dat vind ik ook van Bart Verbruggen en Mark Flekken.”