Deze spelers van Oranje zijn er niet bij tegen Ierland en Gibraltar

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 nov. 2023, 13:35
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Nu de definitieve selectie van het Nederlands elftal bekend is voor de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar, kan ook de balans worden opgemaakt rond de afvallers en geblesseerden bij Oranje. Bondscoach Ronald Koeman nam diverse A-internationals om uiteenlopende redenen niet op in zijn selectie. Een overzicht.

Matthijs de Ligt moest de ontmoetingen met Frankrijk en Griekenland al aan zich voorbij laten gaan en ontbreekt ook in de laatste twee kwalificatiewedstrijden. De verdediger van Bayern München viel vorige week geblesseerd uit en staat ruim een maand aan de kant. Micky van de Ven debuteerde vorige maand in Oranje en behoorde weliswaar tot de voorselectie, maar de verdediger van Tottenham Hotspur viel maandagavond geblesseerd uit in de thuiswedstrijd tegen Chelsea. Jurriën Timber (Arsenal), Tyrell Malacia (Manchester United) en Sven Botman (Newcastle United) zijn al langer geblesseerd.

Dit zijn de spelers die ontbreken bij Oranje

Ian Maatsen ontving uiteindelijk geen oproep voor Oranje. De verdediger van Chelsea debuteerde in oktober in de selectie, maar wordt nu gepasseerd ondanks een plek in de voorselectie. Dat geldt ook voor Nick Olij. De doelman van Sparta Rotterdam zat weliswaar in de voorselectie, maar verloor uiteindelijk de strijd van Bart Verbruggen, Justin Bijlow en Mark Flekken om een plek in het keepersgilde. Ook Andries Noppert is er niet bij. De sluitpost van SC Heerenveen zat niet in de voorselectie, hoewel hij er in september er oktober nog wel bij was.

Koeman kan tegen Ierland en Gibraltar nog altijd geen beroep doen op Frenkie de Jong. De middenvelder van Barcelona is sinds 23 september al uit de roulatie en miste dus ook de vorige interlandperiode. De Jong leek in de Clásico met Real Madrid zijn rentree te gaan maken, maar die wedstrijd kwam voor hem nog te vroeg. Ook de duels met Real Sociedad en Shakthar Donetsk moest hij aan zich voorbij laten gaan. Teun Koopmeiners was er in oktober ook niet bij, maar is nu weer fit en zit wel bij de selectie.

Ryan Gravenberch (Liverpool) wordt nog altijd genegeerd nadat hij in september afzegde voor Jong Oranje, terwijl Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq) sinds zijn transfer naar Saoedi-Arabië voorlopig niet in beeld lijkt bij Koeman. Voorin moeten Memphis Depay (Atlético Madrid) en Noa Lang (PSV) vanwege blessureleed verstek laten gaan. De voorbije dagen werden Jan Paul van Hecke, Thijs Dallinga, Quinten Timber en Steven Berghuis her en der naar voren geschoven als potentiële kandidaten voor een oproep, maar voor hen heeft Koeman geen plaats.

Dit is de definitieve selectie van Oranje

Keepers: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion).

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Jorrel Hato (Ajax) en Stefan de Vrij (Internazionale).

Middenvelders: Tijjani Reijnders (AC Milan), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten (PSV), Xavi Simons (RB Leipzig), Joey Veerman (PSV) en Mats Wieffer (Feyenoord).

Aanvallers: Steven Bergwijn (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Brian Brobbey (Ajax), Calvin Stengs (Feyenoord), Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Wout Weghorst (TSG Hoffenheim).

Lees meer over:

Nederland EK 2024 Selectie