UEFA geeft AD-fotograaf schuld van controverse na goal Simons

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 21:29
23 jun. 2024, 17:05
Xavi Simons baalt van zijn afgekeurde goal tegen Frankrijk
© IMAGO - Xavi Simons baalt van zijn afgekeurde goal tegen Frankrijk

Pim Ras was vrijdagavond volgens de UEFA verantwoordelijk voor de ellenlange vertraging na het afgekeurde doelpunt van Xavi Simons tijdens de ontmoeting tussen Nederland en Frankrijk (0-0) op het EK in Duitsland. Door toedoen van de Algemeen Dagblad-fotograaf, zo is de lezing van de Europese voetbalbond, was een kastje dat het signaal vanuit het stadion naar het VAR-centrum verstuurd op de grond gevallen.

Het ging om een klein kastje dat tegen de boarding was geplakt op de plek waar Ras zat, een soort signaalversterker met twee kleine antennes. Op een bordje stond geschreven dat het kastje onderdeel was van het VAR-systeem in het stadion en dat er niet op gedrukt mocht worden. Ras deed dat echter wel, toen hij met een van zijn drie camera’s tegen het kastje stootte bij het omdraaien.

Artikel gaat verder onder video

UEFA geeft Pim Ras schuld van minutenlange vertraging

“Dat viel toen van de boarding af’’, vertelt Ras zaterdag aan het dagblad. “Vervolgens kwam die man van de UEFA het er weer opplakken. Het kastje is daarna nog twee keer gevallen.” De fotograaf probeerde het apparaatje zelf weer tegen de boarding te plakken, maar dat ging minder makkelijk dan gedacht vanwege klittenband. Op het moment dat Simons die goal maakte, lag het kastje op de grond.

Lees ook: Van Hanegem suggereert complottheorie na Nederland - Frankrijk

Scheidsrechter Antony Taylor stond wel vier minuten in zijn oortje te luisteren in afwachting van het besluit van de VAR. “Die man vertelde op driftige toon dat het mijn schuld was dat het allemaal zo lang had geduurd bij dat buitenspelmoment van Simons, omdat ik het VAR-systeem zou hebben beïnvloed”, zegt Ras, die zich hoe dan ook niet verantwoordelijk voelt voor de controverse’. “Wij zitten daar om ons vak uit te oefenen, onder grote tijdsdruk en in een heel kleine ruimte.”

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

“Dat de UEFA uitgerekend dáár zijn technologie bevestigt, kan ik natuurlijk ook niet helpen.’’ Volgens het Algemeen Dagblad is het lastig te bewijzen dat het gevallen kastje een cruciale rol speelde. Bondscoach Ronald Koeman gaf na afloop wel aan dat hij vond dat het doelpunt had goedgekeurd moeten worden, omdat de VAR er zo lang over deed.

Het doelpunt van Simons werd uiteindelijk afgekeurd, omdat Denzel Dumfries hinderlijk buitenspel stond op het moment van schieten. De rechtsback van Oranje belemmerde doelman Mike Maignan daardoor, oordeelde de arbitrage.

Lees meer over:

EK 2024 Xavi Simons