Felle kritiek op Weghorst: 'Absurd, beschamend gedrag van modale voetballer'

Jeen Grievink Jeen Grievink
20 nov. 2023, 09:14
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Het Nederlands elftal wist zich afgelopen zaterdag te plaatsen voor het EK door met 1-0 te winnen van Ierland. Hoewel het eerste doel nu is behaald, is er nog altijd veel kritiek op Oranje. Wout Weghorst, die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte, was na afloop de gebeten hond. Columnist Hugo Borst noemt hem "onverstandig, onsympathiek en arrogant".

In de Johan Cruijff Arena in Amsterdam deed Oranje wat het moest doen. De EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland werd zakelijk - en zonder franje - met 1-0 gewonnen en dat was voldoende om plaatsing voor het Europees Kampioenschap in 2024 veilig te stellen. Weghorst schoot na elf minuten raak. De spits kreeg de tijd om vrij uit te halen en deed dat vakkundig; hoog en zuiver in de korte bovenhoek. Dit was echter ook één van de weinige hoogtepunten van de wedstrijd. Oranje speelde matig. Na afloop werd Weghorst gevraagd naar het spel van zijn ploeg, maar dat kon de aanvaller niet waarderen. Hij beet van zich af en dat komt hem nu op kritiek te staan van Borst.

Weghorst "neemt kritische journalisten de maat"

In zijn column voor het Algemeen Dagblad begint Borst nog lovend over Weghorst. "Of we nou willen of niet, Wout geeft demonstratief alles", zo schrijft hij. "Hij heeft als enige international tijdens het volkslied - op z'n Zuid-Amerikaans - de hand op het hart. Het ziet er potsierlijk uit. Tijdens de wedstrijd vergeet hij nooit waar de camera staat. En na afloop neemt hij kritische journalisten de maat." En dat laatste deed Weghorst ook bij de NOS. De spits van Hoffenheim kreeg een vraag over het moeizame spel van Oranje en reageerde fel. Borst noemt dat "zeer onverstandig, onsympathiek en arrogant."

Absurd en beschamend

Na het interview zou Weghorst nog verder in gesprek zijn gegaan met de verslaggever en dat liep uit op een felle discussie. De persvoorlichter van de KNVB moest ingrijpen en Weghorst weghalen. De 31-jarige speler uit Borne zou zelfs hebben geëist dat het interview niet werd uitgezonden. "Alsof hij dat kan eisen", schrijft Borst. "Het is absurd, beschamend gedrag van een modale voetballer die losgezongen lijkt van de realiteit."