Gouden schoen-winnaar geeft Oranje hint voor EK: 'Zo versloegen wij Duitsland'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 jun. 2024, 15:35
10 jun. 2024, 15:42
Ronald Koeman, bondscoach, Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Marc Janko waarschuwt het Nederlands elftal voor Oostenrijk, de derde tegenstander op het EK in Duitsland. Op het EK in 2021 speelden beide landen ook tegen elkaar en toen werd het 2-0 voor Oranje. De voormalig spits van onder andere FC Twente denkt dat het nu een veel lastigere wedstrijd wordt voor Nederland.

In gesprek met Voetbal International analyseert Janko, die in 2019 een punt achter zijn carrière zette, het Oostenrijkse elftal. De Oostenrijker wil in eerste instantie niet te veel over zijn land kwijt, omdat hij Oranje anders wijzer kan maken. "Ik wil niet in mijn eigen land bekend staan als een soort spion, haha. Ik zal je na de wedstrijd in Berlijn uitgebreid vertellen hoe je Oostenrijk kunt verslaan, als dat jullie niet is gelukt", lacht Janko. “De kracht van ons team zit ‘m vooral in het collectief”, zo verklapt hij daarna alsnog.

Artikel gaat verder onder video

Oranje wacht een lastig duel met Oostenrijk op het EK

Even later geeft Janko een echte hint, en tegelijkertijd een waarschuwing. "Sinds de komst van Ralf Rangnick als bondscoach zetten we heel hoog druk op de helft van de tegenstander. Zo hebben we ook Duitsland verslagen, eind vorig jaar. En Turkije dit jaar met 6-1 omver geblazen. Ik zou Oranje willen adviseren de bal achterin niet rustig rond laten gaan. Als het druk zetten niet goed werkt, dan heeft dit Oostenrijk de kwaliteiten om terug te zakken en compact te staan. We hebben een team dat heel moeilijk te verslaan is. Met Rangnick is er niet alleen attractief Red Bull-voetbal in gekomen, maar ook een teamspirit", zegt de voormalig international.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - IJsland uitgezonden?

Janko ziet het Nederlands elftal als een outsider op het Europees kampioenschap. "Dit Oranje is niet het Oranje van vroeger, met alleen maar grote namen, maar jullie hebben veel spelers in grote Europese competities en een paar topspelers. Van Dijk is van wereldklasse, net als Frenkie de Jong. En jullie hebben Matthijs de Ligt. Ik snap niet dat hij bij Bayern München niet wordt gezien als de belangrijkste schakel in hun defensie", zegt de voormalig spits, die in zijn carrière de topscorer van de Oostenrijkse en Australische competitie werd.

Lees ook: Matthijs de Ligt en Annekee Molenaar zijn in het diepste geheim getrouwd

"Nederland had misschien vroeger meer aanvallende power dan nu, maar 'offense wins hearts, defense wins championships', zeggen ze. Ik vind Memphis Depay, als hij fit is, ook sterker dan een paar jaar terug. Hij straalt nu veel meer rust uit, in zijn totale houding, maar ook aan de bal. Depay oogt meer volwassen", vertelt Janko.

Op dinsdag 25 juni, de verjaardag van Janko, speelt Nederland tegen Oostenrijk. Na de EK-loting besefte de zeventigvoudig international dat het een lastig toernooi voor Oostenrijk kan worden. Door blessures mist het team verdediger David Alaba (Real Madrid) en middenvelder Xaver Schlager (RB Leipzig). Beide internationals zijn bepalende spelers voor de Oostenrijkers. "David is onze belangrijkste speler en Xaver is het kloppende hart op het middenveld. Het wordt heel moeilijk om hun afwezigheid goed op te kunnen vangen", besluit Janko.