'Hij verschijnt in de volgende wedstrijd aan de aftrap'

Jildert Jildert
22 jun. 2021, 09:39
22 jun. 2021, 09:40
© IMAGO

Donyell Malen kreeg gisteravond eindelijk zijn kans op het EK en slaagde met vlag en wimpel. Hoewel de vervanger van Wout Weghorst niet scoorde, vervulde hij een sleutelrol in het vlotte aanvalsspel van Oranje. Dat zagen ook de analisten. De wedstrijd tegen Noord-Macedonië is voor hen het ultieme bewijs dat Malen in de basis thuishoort.

Pierre van Hooydonk zag de klik die Malen had met Georginio Wijnaldum en Memphis. "Ik denk dat we allemaal wel gezien hebben dat Malen in dit elftal hoort en dat we met hem veel gevaarlijker zijn dan met Weghorst. We zien allemaal wat we zien, toch?"

Rafael van der Vaart genoot vooral van de passing van Malen, bijvoorbeeld de bal waarmee hij de 3-0 inleidde. Memphis miste, maar Wijnaldum schoot uit de rebound binnen. "We hebben het wel eens over harde voeten, maar jeetje; wat heeft hij móóie voeten", sprak Van der Vaart. "Dit is zo'n moeilijke bal, om die op tijd te geven. Het is jammer dat-ie 'm mist, anders was het misschien wel het mooiste doelpunt van het EK geweest."

Voor Ibrahim Afellay bestond er geen enkele twijfel: "Ik vond Malen fantastisch spelen. We hebben vandaag wel kunnen zien dat hij in de volgende wedstrijd zeer zeker aan de aftrap zal verschijnen. Er was eigenlijk bij de meeste mensen al geen twijfel over mogelijk, alleen bij de bondscoach nog. Ik denk dat die vandaag allemaal zijn weggenomen. Malen kan voetballen, hij is snel, hij kiest diepte, hij is creatief; het is het totale plaatje."

Lees meer over:

WK 2022 Donyell Malen