Derksen heeft geen medelijden met Oranjespeler: 'Dat wordt gedramatiseerd'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 jun. 2024, 10:30
30 jun. 2024, 16:54
Johan Derksen, Joey Veerman, Nederlands elftal
© Talpa - Johan Derksen heeft geen medelijden met Joey Veerman

Johan Derksen heeft geen medelijden met Joey Veerman. De middenvelder van het Nederlands elftal stond afgelopen dinsdag in het laatste groepsduel met Oostenrijk (2-3 verlies) in de basis, maar werd al na ruim een halfuur naar de kant gehaald. Volgens Derksen speelt iedere speler wel eens zo’n verschrikkelijke wedstrijd.

Veerman werd in de aanloop naar de start van het EK naar voren geschoven als de ideale vervanger van de geblesseerde Frenkie de Jong. Ronald Koeman gaf de middenvelder het vertrouwen in de eerste groepswedstrijd tegen Polen (1-2 winst), maar de PSV’er kon geen potten breken en werd na een uur vervangen door Georginio Wijnaldum. Zijn teleurstellende optreden kostte Veerman zijn basisplaats tegen Frankrijk (0-0).

Speelt Joey Veerman tegen Roemenië?

Tegen de Fransen viel Veerman in en tegen de Oostenrijkers stond hij weer in de basis. Hij was dan ook gebrand op revanche. Na zijn slechte spel en vroegtijdige wissen kreeg hij echter bakken met kritiek over zich heen. Derksen maakt zich alleen ‘helemaal geen’ zorgen om de spelmaker. “Dat wordt heel erg gedramatiseerd. Die jongen speelt heel erg slecht. Dat kan voorkomen en overkomt iedere speler wel een keer”, zei Derksen zaterdagavond in Vandaag Inside Oranje.

Lees ook: EK gaat forse gevolgen hebben bij Oranje in september

Het optreden van Veerman tegen Oostenrijk doet René van der Gijp denken aan een interland van hemzelf. “Ik heb wedstrijden gespeeld waarin ik slechter was dan Veerman. Maar ze lieten mij altijd staan, want ze dachten: ja, je weet het nooit”, grapte de analist. Derksen kan zich één interland van zijn collega nog goed voor de geest halen, al vertelde hij niet om welke wedstrijd het precies ging. “Ik heb een interland meegemaakt, toen bakte hij er ook helemaal niets van. Leo Beenhakker zat in de persruimte van het stadion en zei: ik selecteer hem nooit meer.”

Lees ook: Roemenië is niet bang: 'Als we dat doen, heeft Nederland een probleem'

Van der Gijp kon er wel om lachen, alvorens op serieuze noot verder ging over Veerman. “Een voorhoedespeler mag het doen (slecht spelen, red.), een middenvelder niet. Hij noemt Memphis Depay als voorbeeld. “Ik zei dat hij het niet slecht had gedaan en vier, vijf dingen goed had gedaan. Dat is ook niet veel, maar het kon ook niet meer. Als voorhoedespeler kun je zeggen: ja, ik kreeg gewoon geen goede ballen. Je lult je er wel uit. Veerman kan die ballen gaan halen, maar die leverde ze steeds in zonder dat er een tegenstander in de buurt was”, besloot hij.