Koeman gaat tegen analisten in: 'Daar is Oranje nu niet klaar voor'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 06:21
22 jun. 2024, 09:11
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman is het niet eens met Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart. Met name de oud-aanvaller meende na de doelpuntloze remise van het Nederlands elftal tegen Frankrijk (0-0) op het EK in Duitsland dat Oranje baat had gehad bij aanvallende wissels. Volgens Koeman is Oranje daar 'op dit moment nog niet klaar voor'.

Koeman schoof na afloop van de wedstrijd in Leipzig aan bij verslaggever Jeroen Stekelenburg, die naar de analyse van de oud-internationals wees. Van Hooijdonk had het in zijn nabeschouwing onder meer over 'schijtbakkenvoetbal', een term die hij overigens óók bij het spel van de Fransen vond passen. "We hoorden net onze analisten", zei Stekelenburg tegen de bondscoach. "Die vonden het wat zuinigjes, niet spelen voor de winst. Kun je daar wat mee, vind je daar iets van?" Koeman kwam met een duidelijke reactie: “Nee, nee.”

Artikel gaat verder onder video

Nederland en Frankrijk houden elkaar in evenwicht: 0-0

“Dat mogen ze vinden, dat is hun goed recht. Maar ik zie dat gewoon zo”, gaf de bondscoach aan. “Ik vond op een gegeven moment dat dit het maximale was. Juist als je dan aanvallend gaat wisselen, denk ik dat we meer ruimtes weggeven en kwetsbaarder worden. Daar vind ik dit elftal, op dit moment, niet aan toe.”

Nederland verdiende een overwinning op Frankrijk

28.4%

71.6%

218 stemmen

Koeman wisselde in de slotfase alleen spelers die op dezelfde positie staan. Joey Veerman, Georginio Wijnaldum en Lutsharel Geertruida kwamen er zeventien minuten voor tijd in voor Jerdy Schouten, Xavi Simons en Jeremie Frimpong. Even later viel Wout Weghorst in voor Memphis Depay. “Als mensen dan vinden dat we zuinig en behoudend hebben gespeeld, is dat hun goed recht. Maar we speelden tegen misschien wel dé favoriet voor de eindwinst. Het is dan heel Nederlands gedacht om dit zuinig en saai te noemen.”

Koeman baalde wel van het slordige spel van Oranje. “Ik vond dat we zo onnodig veel balverlies leden. Ik herinner Virgil van Dijk met een lange bal, Memphis Depay in de eerste helft en Joey Veerman zelfs nog net voor het laatste fluitsignaal." Toch is Koeman een tevreden man. “Vier punten uit wee wedstrijden: vooraf had ik ervoor getekend. Ik ben blij, ik weet niet hoe dat met jullie zit”, zei de bondscoach met een lach. “We weten waar we staan en weten ook wat er beter moet.”

Artikel gaat verder onder video