Ronald Koeman legt uit waarom hij Joshua Zirkzee thuislaat

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 mei 2024, 10:38
21 mei 2024, 10:38
© IMAGO

Ronald Koeman heeft uitgelegd waarom hij Joshua Zirkzee niet heeft opgenomen in zijn voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK 2024. De bondscoach vindt de spits van Bologna niet fit genoeg, zo vertelde hij maandagavond bij Veronica Offside.

Volgens Koeman was Zirkzee wel in beeld, maar speelt het mee dat de spits voor de tweede keer in korte tijd geblesseerd is geraakt. “Hij is niet fit, en ik heb Brian Brobbey, Wout Weghorst en Memphis Depay”, aldus de bondscoach. Hij vindt de rechtspoot ook een ander type aanvaller. “Zirkzee is ook niet echt een diepe spits, die speelt ook heel veel in de bal.”

Joshua Zirkzee gaat niet met Oranje naar het EK

Zirkzee scoorde dit seizoen in 37 officiële wedstrijden voor Bologna twaalf keer. Daarnaast gaf hij nog zeven assists. De aanvaller debuteerde in maart in de voorselectie van Koeman voor de oefeninterlands tegen Schotland (4-0 winst) en Duitsland (2-1 verlies), maar moest vanwege een blessure afzeggen. Op 11 mei raakte hij tegen Napoli (2-0 winst) weer geblesseerd (dijbeenblessure). Het is niet duidelijk hoelang Zirkzee uit de roulatie is, maar Koeman neemt geen enkel risico.

Lees ook: Koeman verklapt: bekritiseerde speler zeker van EK met Oranje

"Niet alleen Zirkzee, maar ook Mats Wieffer niet, Jurriën Timber niet. Marten de Roon weten we nog niet exact, die is ook geblesseerd geraakt. Steven Berghuis ook niet." Koeman was duidelijk en wil alleen fitte spelers meenemen naar het EK in Duitsland. Al maakt hij wel een uitzondering voor twee dragende krachten.

"Ik heb aangegeven dat, ook omdat er 26 spelers meegenomen mogen worden, je wellicht een uitzondering maakt voor bijvoorbeeld een Frenkie de Jong", aldus Koeman. "Want die zal rond de eerste groepswedstrijd fit kunnen zijn als alles goed verloopt. Daar maak ik een uitzondering voor." Hetzelfde geldt voor Depay. “Hij speelde afgelopen wedstrijd (1-4 verlies tegen Osasuna, red.) weer een halfuur mee. Het is nog niet wat je wilt zien, maar hij is op de weg terug", besloot de bondscoach.