Koeman houdt Oranje-kandidaat in de gaten: ‘Hij was zondag de beste’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 nov. 2023, 13:54
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ronald Koeman is niet van plan te sleutelen aan het systeem van het Nederlands elftal in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden met Ierland en Gibraltar. De bondscoach van Oranje maakte dinsdag tijdens een persconferentie ook duidelijk dat hij na deze periode van interlands pas keuzes wil gaan maken wat betreft de invulling van de selectie voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland. Alles ligt nog open, benadrukte Koeman.

“Ik wil doorgaan zoals we het gedaan hebben”, benadrukte Koeman. “Richting het EK is er genoeg tijd om na te denken over iets anders. Het blijkt dat we meerdere kanten op kunnen, dat kunnen we deze twee wedstrijden ook laten zien.” Zodra de kwalificatie een feit is, gaat Koeman tot maart ‘goed nadenken’ over welke spelers de A-selectie en de schaduwlijst gaan vormen. Daar zullen logischerwijs spelers komen en gaan. “Ik vorm voor mezelf een ideaal beeld van het beste elftal, de alternatieven.”

Gaat Quinten Timber in Oranje debuteren?

“Daar ga ik keuzes in maken, maar dat is voor de periode na deze week.” Koeman werkte in zijn beginperiode met een redelijk vast elftal, maar mede door blessureleed moet hij vaak noodgedwongen andere spelers oproepen. “Met name de as van het elftal was altijd fit, waardoor je een goede periode had. Dat is een beetje veranderd, daar zoeken we weer naar. Ik ben heel positief in de jongens die zich ontwikkelen, die op de deur kloppen bij Oranje. Als we het EK halen, zien we dat als een meetmoment. Dan hopen we met een vaste groep richting het EK te werken.”

Thijs Dallinga, Bart Verbruggen, Jerdy Schouten en Jorrel Hato zijn spelers die eerder niet in beeld waren voor het Nederlands elftal. “Als er afvallers of blessures zijn, krijg je anderen in beeld. Het beeld wat je van een speler hebt, wordt duidelijker. Ik ben zeer blij dat er een aantal spelers die de kans hebben gehad en die niet meer weg te denken zijn. Dat is op basis van hun prestaties bij de club en natuurlijk het moment dat ze bij Oranje debuteren en dusdanig goed zijn geweest dat ze er een vervolg in krijgen.”

Het luxeprobleem van het Nederlands elftal

“De ene keer ben je verrast dat ze op zo'n niveau meegaan, maar er zijn ook spelers waarvan je denkt dat het een stapje te hoog is. Dat is logisch.” Met name op het middenveld heeft Koeman keuze te over. De belangrijkste man, Frenkie de Jong, is er weliswaar niet bij, maar Teun Koopmeiners keert na blessureleed juist terug in de selectie. Daarnaast heeft Koeman ook nog de beschikking over de in vorm verkerende Schouten en Tijjani Reijnders én kan hij beschikken over alternatieven als Marten de Roon, Mats Wieffer en Joey Veerman.

Koeman kreeg dinsdag de vraag of Quinten Timber ook in beeld is bij hem. “Je zet het af tegen spelers die je eerder hebt geselecteerd. Het is duidelijk dat Timber goed bezig is, dat zag je ook zondag tegen AZ. Toen was hij de beste Feyenoorder. Als hij dat doorzet, moet je een afweging maken. Richting een EK ligt alles open.” Koeman stipte vervolgens aan dat het soms ‘heel snel kan gaan’. “Reijnders kwam erbij, nu zet iedereen hem al bij de eerste elf. Het ligt er ook aan of je een vaste groep hebt.”