Koeman is er klaar mee: ‘Of ik hem een draai om zijn oren heb gegeven?’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 jun. 2024, 11:51
12 jun. 2024, 20:59
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© OnsOranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman had woensdag weinig zin om vragen over Frenkie de Jong te beantwoorden. De bondscoach van het Nederlands elftal kreeg aan het begin van de persconferentie de vraag of de middenvelder toch niet op de lijst van 26 namen had kunnen blijven staan voor deelname aan de eventuele knockout-fase, waarop de bondscoach kortaf reageerde. “Nee, niet”, antwoordde Koeman op de vraag van NOS-journalist Jeroen Stekelenburg

Valentijn Driessen mocht na een kleine laatste twintig minuten de laatste vraag stellen en vroeg Koeman naar zijn eerdere kritiek op Barcelona. “Je gaf Barcelona er flink van langs. Sta je daar nog steeds hetzelfde in?”, vroeg de chef voetbal van De Telegraaf zich af. “Je bent zelf ook clubcoach geweest. Als je voor de Spaanse landstitel speelt, zou je toch ook risico nemen met sommige spelers neem ik aan.”

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman heeft geen spijt van kritiek op Barcelona

“Ik heb de risicofactor altijd goed in kunnen schatten”, benadrukte Koeman. “Die verantwoordelijkheid ligt natuurlijk ook bij de speler. En dat is ook alles wat ik er nog over ga zeggen richting de media. Daar heb ik ook met hem over gesproken.” Driessen: “Je hebt hem dus een draai om de oren gegeven? Koeman lachte: “Ik denk dat ietsjes meer inside informatie heb dan jij. Ik heb er geen spijt van, absoluut niet. Maar ik ben er nu wel klaar mee.”

“Frenkie heeft natuurlijk zelf ook gezegd dat hij risico heeft genomen”, benadrukte Driessen. Koeman: “Ik ga er verder niet op in. Ik heb daar met Frenkie heel goed over gesproken. En dat is verder tussen ons.” Jack van Gelder was dinsdagavond bij De Oranjezomer kritisch op de middenvelder, die in zijn optiek ‘volwassener’ had moeten zijn.

Ook de volle speelkalender heeft uiteraard invloed op de belastbaarheid van De Jong. Daar heeft Koeman al vaker zijn beklag over gedaan. "In plaats van dat het aantal wedstrijden minder wordt, wordt het meer. Dus er wordt niet echt geluisterd. Maar dit is niet het moment om dit aan te halen, want het gaat om het EK en om daar zo goed mogelijk te presteren."

Lees meer over:

EK 2024 Frenkie De Jong Oranje