Koeman is jaloers op Derksen: ‘Het lijkt wel een begrafenis’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 jun. 2024, 09:18
21 jun. 2024, 21:33
Bondscoach Ronald Koeman en televisiepersoonlijkheid Johan Derksen
© Talpa - Bondscoach Ronald Koeman en televisiepersoonlijkheid Johan Derksen

Johan Derksen heeft donderdagavond met de nodige verbazing naar de persconferentie van Ronald Koeman in Leipzig gekeken, daags voor het EK-duel tussen Nederland en Frankrijk. De analist van het programma Vandaag Inside Oranje is van mening dat de bondscoach sinds zijn aanstelling is veranderd in een man waar geen lachje meer van af kan. Het komt niet overeen met het beeld dat Derksen van Koeman had.

“Ik zit naar die Koeman te kijken…”, vertelde Derksen toen Noa Vahle een aantal fragmenten van de persconferentie liet zien. “Waarom verandert het voetbal iedere spontane man in een sprekende pop? Hij zit daar, hij weegt zijn woorden en er zit geen lach in. Ik heb Ronald en Erwin Koeman van dichtbij op zien groeien en dat waren zulke leuke jongens.”

“Vooral Ronald, dat was een echte boef en had over iedereen een mening. Dat was echt een hele spontane gozer. Als ik hem dan nu zie, waarom kan de bondscoach dan niet gewoon een spontane man zijn? Het lijkt wel of we nu verbonden zijn met een begrafenis, of zo.” Vahle doet deze maand verslag vanuit Duitsland en repliceerde dat dit wel het beeld is van de bondscoach van het Nederlands elftal tijdens het eindtoernooi tot dusver.

“Dit is wel de Koeman die je de afgelopen tijd ziet. Als bondscoach is hij veel meer ingetogen dan waarschijnlijk daarbuiten. Volgens mij heeft hij dat ook een tijd geleden gezegd, Johan. Hij is best wel jaloers op jou dat je overal je mening kan geven, maar dat kan in deze rol niet”, benadrukte Vahle in de televisieuitzending.

Lees ook: Vermoedelijke opstelling Oranje: twee wijzigingen tegen Frankrijk

"Ik zou eigenlijk nog veel meer willen zeggen, niet alleen over voetbal. Zo'n Johan Derksen die elke dag op tv alles zegt, vind ik ook wel weer mooi. Want hij heeft in best veel dingen wel gelijk", zei Koeman in november aan het einde van een persconferentie. "Zullen we afspreken dat als ik gestopt ben, we weer in deze setting gaan zitten en ik alles ga zeggen wat ik denk?"

Lees ook: Oranje heeft vanavond een groot probleem: de Franse Litmanen

Het opvallende einde van de persconferentie had alles te maken met zijn kritische uitspraken over de afwerking van Brian Brobbey in het voetbalpraatprogramma Rondo. "Het verbaast me dat het zo'n item is geworden", aldus Koeman, met een vingertje wijzend naar de huidige maatschappij. De bondscoach weet dat elke uitspraak onder een vergrootglas wordt gelegd en vervolgens ook nog eens uitgebreid behandeld en becommentarieerd wordt op sociale media, in kranten, online en op televisie en radio.

Over de discussie die is ontstaan naar aanleiding van Oranje-supporters die zich rondom de EK-wedstrijd tegen Polen hadden verkleed als Ruud Gullit, wilde Koeman donderdagavond weinig kwijt. De bondscoach wilde niet te diep op de kwestie ingaan en sloot zich aan bij de eerdere woorden van Nathan Aké.