Oranje heeft vanavond een groot probleem: de Franse Litmanen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 jun. 2024, 07:47
21 jun. 2024, 14:38
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Niet Kylian Mbappé, maar Antoine Griezmann is vrijdagavond het échte probleem voor het Nederlands elftal, zo benadrukt Maarten Wijffels. Volgens de journalist annex analist van het Algemeen Dagblad beweegt de 33-jarige vedette van Frankrijk zich ‘als een moderne Jari Litmanen’ tussen de linies. De vraag is hoe Oranje gaat anticiperen. “Hij ruikt de twijfel bij een tegenstander, als de meester die hij is in een spel van verleiden en uitlokken.”

Wijffels trekt de vergelijking tussen Griezmann en de Litmanen die in de jaren negentig furore maakte bij Ajax. “Als Litmanen als nummer 10 speelde en werd opgepakt door een controlerende middenvelder van de tegenpartij, stapte hij nét een metertje vooruit richting de centrale verdediger. En maakte die aanstalten om de dekking over te nemen, dan stapte Litmanen weer een metertje terug”, legt Wijffels vrijdag uit in het dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Nederland - Frankrijk eindigt in een ...

43.1%

36.8%

20.0%

1287 stemmen

“Zo stond hij uiteindelijk heel vaak vrij en regisseerde hij het spel van Ajax tussen de linies. Griezmann is een hedendaagse Litmanen. Alleen dan nog beweeglijker, nog sneller. Én spelend in een van de beste nationale teams ooit.” Wijffels wijst erop dat Griezmann op papier als nummer 10 zal spelen, maar in de praktijk als een overal-naar-toe-beweger, ‘wat een mooi nieuw woord zou zijn voor zijn rol’, fungeert.

Lees ook: UEFA verbiedt trainingsmasker Mbappé voor wedstrijd tegen Nederland

Artikel gaat verder onder video

Wijffels is heel benieuwd of Ronald Koeman kiest voor vier verdedigers en als team hoog en agressief drukzetten zoals de Oostenrijkers deden, met ook forecheckende middenvelders tot diep op de Franse helft. Dat zou betekenen dat Virgil van Dijk moet doordekken en daar hij is nooit happig op en de rest van de defensie zou dan een-op-een staan tegen de complete Franse aanval met mogelijk Mbappé.

Lees ook: Koeman lijkt te hinten op opstellen omstreden speler tegen Frankrijk

Koeman zal daarom volgens Wijffels voor vier verdedigers en voor halfhoog druk kiezen. “Speel je als team wat verder terug en compact, dan kan een middenvelder Griezmann volgen (wellicht Jerdy Schouten) en houd je een vrije man over achterin. Toch zal Griezmann hoe dan ook altijd gevaar stichten en vrijkomen”, waarschuwt de journalist. “Hij is nu eenmaal uitstekend in het herkennen van ruimtes en het bespelen ervan.”

“Doorgaans komt hij op zijn zwerftocht door de linies het meest uit op de Franse rechterflank, niet ver van de zijlijn. Daarvandaan doet hij zijn ontwrichtende werk. En let vanavond ook maar op zijn specialiteit: in een snelle counter een tegenstander uitkappen, gevolgd door een met veel gevoel gegeven passje achter de laatste lijn.” Nederland en Frankrijk staan vrijdagavond vanaf 21.00 uur tegenover elkaar in Leipzig.