Koeman kiest tegen Canada voor volop verrassingen in basiself Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jun. 2024, 19:30
06 jun. 2024, 20:20
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De opstelling van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Canada is bekend. Bondscoach Ronald Koeman kiest donderdagavond voor een verrassende opstelling en geeft de voorkeur aan Jeremie Frimpong boven Denzel Dumfries. Ryan Gravenberch is een verrassende naam op het middenveld, terwijl Brian Brobbey in de spits speelt. Het duel in De Kuip gaat om 20.45 uur van start en is op NPO3 te volgen.

Koeman liet op de persconferentie van woensdag al doorschemeren dat Bart Verbruggen de eerste doelman is. Opvallend is dat onder anderen verdedigers Virgil van Dijk, Nathan AkΓ© en Denzel Dumfries niet in de basis staan. De achterhoede bestaat naast Frimpong uit Lutsharel Geertruida, Matthijs de Ligt, Micky van de Ven en Daley Blind.

De opstelling van Nederland tegen Canada

Koeman kan tegen Canada niet beschikken over Frenkie de Jong, Tijjani Reijnders en Teun Koopmeiners. De laatstgenoemde twee worden tegen IJsland wel aan de aftrap verwacht. De inzetbaarheid van De Jong tegen IJsland is nog verre van zeker. Door de afwezigheid van het trio bestaat het middenrif uit Jerdy Schouten, Georginio Wijnaldum en Ryan Gravenberch.

Voorin kiest Koeman voor Brian Brobbey en Memphis Depay. Koeman lijkt zodoende te willen experimenteren in de aanloop naar het EK in Duitsland. De verwachting is dat Koeman tijdens de wedstrijd flink gaat doorwisselen. De bondscoach vertelde woensdag dat alle beschikbare selectiespelers tegen Canada of maandag tegen IJsland minuten gaan maken.

Lees ook: Bart Verbruggen bedankt voor bijnaam van Valentijn Driessen

Oranje oefende één keer eerder in de historie tegen Canada. Dat was in aanloop naar het WK 1994 in de Verenigde Staten. Nederland was met 3-0 te sterk door goals van Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank Rijkaard. Huidig bondscoach Koeman was de aanvoerder. Koeman mag in beide oefenduels zes in plaats van vijf wissels doorvoeren. Dat heeft de KNVB afgesproken met de voetbalbonden van Canada en IJsland. De wedstrijd staat donderdag onder leiding van de Noor Rohit Saggi.

Lees ook: Pessimisme over Oranje: 'Laat Memphis Depay lekker naar Ghana gaan'

Blind begint tegen Canada aan zijn 107e interland. De verdediger passeert daarmee op de lijst van recordinternationals Giovanni van Bronckhorst. De nieuwe coach van Besiktas kwam 106 keer in actie voor Oranje. Blind, die tegen de Canadezen de aanvoerdersband draagt, staat op de vijfde plek. Wesley Sneijder is met 134 duels recordinternational van Nederland, gevolgd door Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112) en Rafael van der Vaart (109).

Opstelling Nederland: Verbruggen; Frimpong, Geertruida, De Ligt, Van de Ven, Blind; Schouten, Wijnaldum, Gravenberch; Brobbey en Depay.

Opstelling Canada: St. Clair; Johnston, Bombito, Cornelius, Davies; Buchanan, KonΓ©, Eustaquio, Millar; David en Larin.

Lees meer over: