Koeman legt uit waarom Verbruggen de eerste keeper van Oranje is

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jun. 2024, 14:06
05 jun. 2024, 18:24
Ronald Koeman en Bart Verbruggen op een persconferentie
© OnsOranje - Ronald Koeman en Bart Verbruggen op een persconferentie

Bart Verbruggen is de eerste doelman van het Nederlands elftal, zo heeft bondscoach Ronald Koeman woensdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. De keeper van Brighton & Hove Albion zat naast de bondscoach om de media te woord te staan en dat was eigenlijk al een teken aan de wand. Bij het Nederlands elftal zijn de spelers die aanschuiven bij de persconferentie normaal gesproken basisspeler bij de eerstvolgende wedstrijd. "Dat Bart naast mij zit, is geen toeval. Verbruggen is onze eerste keeper."

Koeman maakte vorige week bekend dat de keeper die tijdens de oefeninterlands tegen Canada en IJsland op doel zou staan, tijdens het EK eerste keuze is. Dat wordt dus Verbruggen, die zodoende de voorkeur krijgt boven Mark Flekken (Brentford) en Justin Bijlow (Feyenoord). Eerder gingen voormalig keeperstrainer Frans Hoek en oud-doelman Ronald Waterreus er al van uit dat Koeman zou uitkomen bij de ex-doelman van NAC Breda en Anderlecht.

Artikel gaat verder onder video

Bart Verbruggen is de eerste keeper van Oranje

"Een EK is niet niks. Het is een jongensdroom van mij. Ik ben er heel blij mee. Ik heb een grijns van oor tot oor gehad. Ik kan niet wachten. Ik voel me goed en we gaan een supermooie zomer tegemoet", zei Verbruggen in zijn eerste reactie. "Gisterochtend heb ik het gehoord van Koeman." Koeman: "De keuze voor Bart was voor mij heel duidelijk", zei de bondscoach. "Het zijn lieve jongens die elkaar steunen. De andere twee, Justin en Mark, zijn natuurlijk teleurgesteld. Maar ze moeten er samen voor zorgen dat ze beter worden van elkaar."

Lees ook: Ruud Gullit richt zich opnieuw tot Frenkie de Jong na interview

"Het was voor mij wel een aantal weken duidelijk dat Bart de eerste keeper zou worden. Dat komt ook uit de periode oktober-november, waarin Bart de interlands gekeept heeft. In maart heb ik in beide oefenwedstrijden bewust beide keepers laten keepen, wat Mark goed heeft gedaan. Maar de keuze voor Bart was voor mij duidelijk. Ik heb de beslissing duidelijk gemaakt met de drie keepers en Patrick (Lodewijks red.).”

"Ik voel nu nog niet zoveel druk", vertelt Verbruggen. "Ik weet wat ik kan en je hebt vertrouwen in jezelf. Dat krijg ik ook van mijn teamgenoten." Koeman: "Als alles goed verloopt, kan hij voorlopig de keeper van Oranje blijven. Hij heeft een geweldige toekomst voor de boeg en gezien zijn leeftijd lijkt dat wel de verwachting." Ook de tweede en derde keeper voor Oranje zijn bekend, zo vertelde Koeman. "Bart is een, Mark twee en Justin drie. Maar plek twee en drie kunnen tijdens het toernooi nog wisselen."

Verbruggen keepte eind vorig jaar de laatste vier interlands in de kwalificatiefase voor het EK en stond in maart ook onder de lat in de oefeninterland tegen Duitsland. Flekken speelde enkele dagen eerder in de vriendschappelijke ontmoeting met Schotland zijn zevende interland. Bijlow keepte mede door blessureleed in juni vorig jaar zijn achtste en laatste interland, in de 2-3 nederlaag tegen Italië in de Nations League.

Lees ook: Davy Klaassen is getrouwd met zijn partner

Koeman deed in zijn tweede periode als bondscoach van Oranje ook beroep op Jasper Cillessen, terwijl Nick Olij enkele keren tot de voorselectie behoorde. Laatstgenoemde was een van de afvallers toen Koeman zijn definitieve selectie bekendmaakte. Opvallend is dat Verbruggen in het voorbije seizoen geen vaste waarde onder de lat was bij Brighton. De vertrokken manager Roberto De Zerbi hanteerde een roulatiesysteem en zette de Nederlandse keeper uiteindelijk in 27 wedstrijden in. Daarin incasseerde hij 33 tegengoals.

Lees ook: Ronald de Boer heeft opvallende voorkeur in Oranje: 'Het doet pijn'

Flekken keepte bij Brentford beduidend meer wedstrijden: 38 in alle competities. Daarin kreeg hij wel 64 tegendoelpunten om de oren. Blessureleed liep opnieuw als een rode draad door het seizoen van Bijlow, die door een polsblessure en later een kuitblessure uiteindelijk maar in 24 wedstrijden het doel van Feyenoord verdedigde. Daarin moest hij 23 keer de bal uit zijn eigen net halen.