Kraay jr. tipt Koeman: ‘Laat 'man van 50 miljoen euro' thuis’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
13 mrt. 2024, 10:35
13 mrt. 2024, 10:35
© IMAGO

Bondscoach Ronald Koeman maakt vrijdag 15 maart de definitieve selectie van het Nederlands elftal bekend voor de oefeninterlands met Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart). In het land van zeventien miljoen bondscoaches heeft Hans Kraay jr. de zestigjarige oefenmeester geadviseerd om Teun Koopmeiners thuis te laten. Een opvallende aanbeveling gezien de vorm waarin de 25-jarige middenvelder van Atalanta verkeert.

Kraay jr. adviseert Koeman om Quinten Timber (Feyenoord), Tijjani Reijnders (AC Milan, Jerdy Schouten, Joey Veerman (beiden PSV) en Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq) te selecteren. De verslaggever van ESPN ruimt opvallend genoeg geen plek in voor Koopmeiners. “Ik moet een speler laten afvallen voor wie 50 tot 55 miljoen euro geboden gaat worden en die Juventus wil hebben”, aldus Kraay jr. “In Italië doet Koopmeiners het goed als tien en halve tien, maar in Oranje heeft hij het net niet.”

Teun Koopmeiners in Oranje

De prestaties van Koopmeiners in Oranje kunnen bestempeld worden als wisselvallig. De controleur maakte zijn interlanddebuut als speler van AZ in oktober 2020 in het oefenduel met Mexico (0-1 verlies) en behoorde in de zomer van 2021 ook tot de EK-selectie. Zijn tweede interland speelde hij echter pas een klein jaar na zijn debuut en sinds 2022 groeide hij uit tot een terugkerende naam in de selectie van het Nederlands elftal

Koopmeiner behoorde eind 2022 onder meer tot de WK-selectie van toenmalig bondscoach Louis van Gaal en kwam tijdens dat toernooi vijf van de vijf duels in actie. Onder Koeman moest hij de eerste interland in maart 2023 door een blessure laten schieten, maar kreeg hij tijdens de finaleronde van de Nations League het vertrouwen in de basis. Hierna moest hij genoegen nemen met een reserverol en kreeg hij pas weer een basisplaats in het laatste EK-kwalificatieduel tegen Gibraltar (0-6 winst), waarin hij ook tot scoren kwam.

Lees ook: Sneijder voorspelt verrassing: speler met 0 interlands in basis van Oranje op EK

De teller van Koopmeiners in Oranje staat op twintig interlands, waarin hij in totaal twee keer tot scoren kwam en goed was voor twee assists. In het shirt van Atalanta behoort de linkspoot dit seizoen tot de smaakmakers en is hij tot op heden goed voor 12 doelpunten en 4 assists, verdeeld over 33 officiële wedstrijden. In Italië worden de prestaties van Koopmeiners veelvuldig geprezen en het is nu aan de middenvelder om ook zijn kwaliteiten te laten zien in Oranje.